Creştere spectaculoasă pentru ROBOR la 6 luni: Cel mai mare nivel din octombrie 2014

Creştere spectaculoasă pentru ROBOR la 6 luni: Cel mai mare nivel din octombrie 2014
Indicele Robor la 6 luni, folosit în special în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei, a crescut cu 0,2% față de joi și a ajuns la 2,42%, potrivit BNR. Nivelul de vineri este cel mai mare din octombrie 2014, când a fost 2,45%.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a stagnat la 2,09% pentru a treia zi consecutiv. Marţi, acesta a urcat la 2,09%, cel mai mare nivel din 27 decembrie 2017, când a atins pragul de 2,10%, scrie realitatea.net.

Cei care au ROBOR la trei luni înseamnă că vor avea o ajustare a dobânzii la credit din trei în 3 luni, în funcție de evoluția acelui indice. La fel se întâmplă când în contractul de credit se schimbă dobânda de două ori pe an, în funcție de ROBOR la 6 luni.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

BCR, Banca Transilvania, BRD şi Raiffeisen Bank sunt primele patru bănci din sistem din punct de vedere al activelor deţinute care acordă împrumuturi ipotecare sau de nevoi personale cu dobânda legată de Robor 6M(la șase luni). În cazul persoanelor juridice, împrumuturile, au dobânda legată de Robor 3M(la trei luni).

 

 

Comenteaza