Criza americană loveşte Clujul

Criza americană loveşte Clujul
Principalele companii din judeţ cotate la Bursa de Valori Bucureşti au pierdut ieri 62 de milioane de euro ca efect al retrogradării ratingului de ţară al SUA.

264 de milioane de lei. La atât s-a cifrat ieri pierderea generală a Clujului la bursă în urma prăbuşirii pieţelor financiare internaţionale. Dacă vineri câteva companii clujene cotate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-au redresat în ultimele ore de tranzacţionare, ieri acestea nu au mai rezistat tăvălugului american.

Banca Transilvania, cea mai importantă societate clujeană cotată la BVB, a înregistrat ieri un recul de 12%, ceea ce se traduce într-o pierdere de capitalizare bursieră de 248 de milioane de lei, de la 2,05 la 1,80 miliarde de lei. Valoarea de piaţă a acţiunilor băncii clujene a scăzut de la 1,16 la 1,02 lei. O altă companie din domeniul financiar-bancar, Broker Cluj, a coborât în cotaţie de la 18 la 16 bani, corespunzând unei diminuări a capitalizării bursiere de la 52,1 la 46,3 milioane de lei, adică de 5,8 milioane de lei. Şi fabricantul de produse abrazive Carbochim, o adevărată vedetă bursieră a acestei veri, prin două creşteri masive de cotaţii, s-a încadrat în tendinţa generală negativă a BVB. Acţiunile societăţii clujene s-au diminuat cu 14%, aproape cu maximul admis de BVB pentru o zi de tranzacţionare.

Titlurile producătorului de abrazive au scăzut de la 5,00 la 4,30 lei, iar capitalizarea Carbochim a coborât cu 2,72 milioane de lei, de la 19,4 la 16,7 milioane de lei. De asemenea, combinatul metalurgic Mechel Câmpia Turzii a coborât ca valoare de piaţă cu 5,79 de milioane de lei, corespunzătoare unei devalorizări de 14% a titlurilor, de la 99 la 85 de bani. Transilvania Construcţii a avut în prima parte a zilei bursiere o creştere de 5%, după care a scăzut până la finalul şedinţei de tranzacţionare cu 4,97%, respectiv un declin al capitalizării de 1,54 de milioane de lei. O scădere mai redusă au avut-o acţiunile producătorului de material rulant Remarul 16 Februarie, de 2,03%, puţin peste 1 milion de lei. Singura evoluţie pozitivă a avut-o Construcţii Napoca, pe fondul unor tranzacţii reduse, în timp ce acţiunile unor companii precum Armătura, Prodvinalco, Napochim, Fimaro, Comat, Felinvest sau Decorint au stagnat.

"Evoluţia pe plan extern nu ne este deloc favorabilă, pentru că bursa noastră este foarte puţin lichidă faţă de cea americană: dacă în SUA indicele scade cu 2-3% în urma pierderii ratingului, la noi această scădere este dublă, de 6-7%. Din păcate, faţă de 2008, acum nici băncile centrale nu mai au credibilitate pentru a evita colapsul financiar, iar încrederea în monede ca euro sau dolarul a scăzut. Printre soluţiile care ar putea fi adoptate se numără reeşalonarea datoriilor existente între ţări ori salvarea statelor de către mediul privat", susţine Andrei Rădulescu, senior analist la compania de brokeraj Target Capital. Cu toate că nu recomandă achiziţionarea de acţiuni în această perioadă, el recunoaşte că speculatorii care au profitat de aceaste căderi puteau să ajungă şi la profituri de 10% în 48 de ore. Analistul clujean susţine că singura soluţie viabilă la nivel european ar fi o uniune politică, un minister de finanţe european, conduse dintr-un oraş din Europa, deşi acest lucru ar afecta independenţa statelor din Uniunea Europeană. "Se pune problema dacă renunţăm la suveranitate sau murim de foame", subliniază Rădulescu.

SUA au pierdut ratingul de top AAA din partea Standard & Poors. Agenţia a redus la AA ratingul pe termen lung, pentru prima dată în istorie, din cauza îngrijorărilor cu privire la deficitul bugetului şi datoriile SUA. Decizia ar putea creşte costurile creditării pentru administraţia americană, companii şi populaţie, conform Reuters. Perspectiva ratingului este negativă, ceea ce indică o altă posibilă retrogradare în 12-18 luni. Celelalte mari agenţii, Moody's şi Fitch, au menţinut ratingul AAA. Partidul Democrat şi Partidul Republican au elaborat un plan, susţinut de Casa Albă, privind creşterea plafonului de îndatorare şi reducerea deficitului bugetar, pentru ca SUA să evite încetarea de plăţi.


S-au evaporat 6 miliarde euro

Principalii indici bursieri de la BVB s-au prăbuşit ieri, în medie, cu peste 8%. Ziua de luni a consemnat 10.500 de tranzacţii cu 162 de milioane de acţiuni, în valoare de 101 milioane de lei. Faţă de o capitalizare generală a BVB de 118 miliarde de lei în 7 iulie, aceasta a ajuns ieri la 93 de miliarde de lei. Cu alte cuvinte, principala bursă a României a pierdut într-o lună 6 miliarde de euro.

 

 

Comenteaza