Criză rezidenţială a la Cluj: al doilea oraş scump din ţară

Criză rezidenţială a la Cluj: al doilea oraş scump din ţară
Reşedinţa de judeţ are printre cele mai mari preţuri la apartamente, potrivit Darian. Pretenţiile proprietarilor de aici sunt depăşite doar de preţurile din capitală.

Faţă de primul an de criză - 2008 - preţurile apartamentelor vechi au cunoscut o depreciere de 43% la Cluj-Napoca, iar la cele noi, cu 30%.

Apartamentele din Cluj-Napoca sunt printre cele mai scumpe din România, fiind depăşite ca preţ mediu doar de cele din Bucureşti, arată analiza semestrială a companiei Darian, unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţa de evaluări din ţară. Preţul de vânzare al apartamentelor vechi de aici a ajuns în cel de-al doilea semestru al anului 2013 la o medie de 954 euro/mp, în scădere cu doar jumătate de punct procentual faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „Se constată o încetinire a declinului cu care am fost „obişnuiţi", deoarece, comparativ cu prima jumătate a anului scăderea a fost nesemnificativă. Faţă de primul an de criză - 2008 - preţurile apartamentelor vechi au cunoscut o depreciere substanţială de 43%", arată reprezentanţii Darian.

În cea mai scumpă zonă a oraşului (ultracentral), apartamentele vechi cu două camere s-au vândut cu preţuri cuprinse între 1.000 şi 1.200 euro/mp, arată analiza. În cartierele Gheorgheni şi Grigorescu preţul metrului pătrat construit s-a situat în intervalul 900-980 euro, iar în Zorilor cel pentru apartamentele vechi de două camere variază între 900 şi 1.000 de euro. La nivel naţional, în semestrul II din 2013, preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi, a fost de 684 euro/mp, în scădere cu 41% faţă de perioada de început a crizei şi cu 2% mai mici comparativ aceeaşi perioadă din 2012. Cele mai scumpe apartamente sunt în Bucureşti, unde preţul mediu a fost în al doilea semestru din 2013 de 957 euro/mp. Pentru apartamentele noi din Cluj-Napoca, preţul mediu a fost de aproximativ 978 euro/mp, scăderea fiind nesemnificativă, de 0,5% în ultimele 12 luni. De la începutul crizei minusul este însă mai consistent, potrivit Darian: 30%.
„În viitor tendinţa de scădere a preţurilor se va păstra cel mai probabil şi pe termen mediu, în condiţiile în care economia nu dă semne solide de redresare. Principalii factori ar putea fi cei determinaţi de limitarea finanţării bancare de programul Prima Casă şi de veniturile insuficient de ridicate ale potenţialilor cumpărători", a declarat Adrian Crivii, preşedintele Darian. În Cluj-Napoca, dezvoltatorii cu planuri de şantiere în 2014 îşi fac calculele pe baza unor preţuri de 1.000 euro/mp şi proiectează locuinţe încadrabile într-un buget de 60.000 de euro. Reprezentanţii Transilvania Construcţii (companie care a vândut locuinţe cu 1.050-1.200 euro/mp într-un bloc de pe Calea Dorobanţilor) au anunţat că pentru un nou proiect se vor orienta spre o medie de sub 1.000 euro/mp. O decizie pentru demararea unui nou proiect în 2014 nu a fost încă luată, din cauza perspectivelor din piaţa rezidenţială.

Dezvoltatorii de la Beyfin, cu un proiect de 50 de apartamente a căror construire ar urma să înceapă în primăvară pe str. Someşului, au explicat că planul vizează ridicarea de locuinţe de 53 mp, care să se încadreze într-un buget de 60.000 de euro şi să poată fi cumpărate prin programul Prima Casă.
„Pe fondul accentuării crizei finanţării în sectorul bancar din România, piaţa imobiliară şi-a continuat trendul descendent, însă mai atenuat decât în perioada 2009-2010. Piaţa imobiliară locală este influenţată de situaţia stagnantă a economiei româneşti şi de reticenţele investitorilor în proiectele imobiliare ale pieţelor emergente din Europa. Ultimii ani s-au dovedit a fi foarte „săraci" în proiecte imobiliare noi, avînd în vedere că există proiecte imobiliare începute în momentul de vârf al bulei imobiliare, care încă îşi mai caută cumpărători", arată reprezentanţii Darian. Studiul „Analiza pieţei imobiliare" (alături de indicele imobiliar Darian) a fost lansat pentru al şaselea an consecutiv. Studiul cuprinde cele mai mari 27 de oraşe din Romania, analizând evoluţia activităţii pe fiecare sector al pieţei imobiliare. Analiza ia în considerare preţurile de tranzacţionare.

Etichete
Comenteaza