Cu ce se va confrunta România: scăderea investiţiilor străine, lipsa unui capital care să înlocuiască multinaţionalele, nu forţă de muncă

Cu ce se va confrunta România: scăderea investiţiilor străine, lipsa unui capital care să înlocuiască multinaţionalele, nu forţă de muncă

De 24 de ani, investitorii financiari, bancherii, reprezentanţi ai multinaţionalelor, analişti economici se întâlnesc la mijlocul lunii ianuarie la Viena, la Euromoney, cel mai important eveniment dedicat acestei zone.

După căderea comunismului, Europa Centrală şi de Est a început o cursă economică pentru a recupera decalajele faţă de Europa de Vest. Modelul folosit a fost atragerea de investiţii străine, export, privatizări, reforme structurale susţinute de FMI şi Banca Mondială, retehnologizări, crearea unor companii private naţionale puternice, deschiderea graniţelor, intrarea în NATO şi în Uniunea Europeană. Toate aceste lucruri au adus o rată de creştere de 3-4 ori ca medie faţă de creşterea economică a Europei Centrale, ceea ce a permis recuperarea unor decalaje.

În cazul României, de la 40% faţă de media UE, nivelul a depăşit acum 60%. Polonia se află la 70-80%, Cehia la peste 80%. Întrebarea din acest an a investitorilor de la Euromoney este ce se va întâmpla cu Europa Centrală şi de Est atunci când acest model economic se va epuiza. Ce se va pune în loc şi cum vor putea fostele ţări comuniste să-şi continue ritmul de creştere?

Care sunt principalele temeri ale investitorilor. Mai multe AICI!

Etichete
Comenteaza