Cultivi roşii în seră? Ai 3.000 de euro gratis de la stat

Cultivi roşii în seră? Ai 3.000 de euro gratis de la stat
Fermierii din Cluj se înscriu în masă în programul de sprijinire a cultivatorilor de tomate în spaţii protejate, pentru care se acordă până la 15.000 de euro. Mai ales că se prevede un an prost pentru cultura de legume.

„Noi avem 1 hectar cultivat cu legume şi vrem să accesăm acest program. Anul trecut a fost cel mai slab din ultimii 20 de ani în ceea ce priveşte cultura de legume, mai ales din cauza îngheţului din primăvară, iar 2017 se pare că nu va fi nici el prea grozav. Nu prea îţi permiţi să scoţi afară răsadurile la temperaturile astea şi se pare că mulţi dintre cultivatori vor amâna lucrările. 
 
În cazul serelor există şi un consum suplimentar de energie raportat la condiţiile exterioare. Vrem să înfiinţăm în acest an un depozit în zona fermei şi să extindem cultura de măr în livadă, avem în vedere şi fondurile europene”,
spune Diana Mitre, administrator al Fermei Steluţa din Cluj-Napoca. Fermierii de aici produc legume în sistem clasic, pe pământ, deşi în țările dezvoltate legumele cresc pe vată minerală.
 
Roşii tradiţionale la Apahida şi Jucu
 
Cooperativa Agricolă Lunca Someșului Mic, înființată în 2013 la inițiativa a 16 producători agricoli locali, livrează tomate nu numai în marile reţele, în magazinele de cartier şi în pieţele agroalimentare, ci şi la hoteluri şi restaurante.

Aceasta şi-a creat marca proprie Lunca, având ca scop valorificarea potențialul agricol al spațiului celui transilvănean, promovarea produselor locale, încurajarea alimentației sănătoase, dar şi asocierea micilor producători locali, promovarea spiritului antreprenorial şi colaborarea cu actorii relevanți ai pieței financiare.
 
Zona de desfășurare a cooperativei cuprinde bazinul legumicol Apahida-Jucu. În paralel, un proiect de protejare a biodiversităţii prin folosirea seminţelor tradiţionale de roşii a fost demarat la Apahida de Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă, printr-un program european finanţat cu 150.000 de euro. Unii producători cultivă legume nemodificate genetic, greu de găsit în prezent. 
 
„Lucrăm la obţinerea unor tomate ecologice tradiţionale, care să reziste la cât mai multe boli şi dăunători. Ca tratament de imunizare a legumelor tradiţionale se folosesc macerate din plante, urzici şi coada calului”, a declarat Aurel Maxim, conferenţiar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj.

Divizarea terenului este interzisă

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Cluj a anunţat că schema de ajutor de minimis a fost publicată în Monitorul Oficial. Prevederile se aplică întreprinderilor sau întreprinderilor unice care exploatează tomate în spaţii protejate: persoane fizice sau fizice autorizate cu atestat de producător valabil până la data plăţii, persoane juridice cu statut de producător agricol. 
 
Beneficiarii depun o cerere prin care solicită înscrierea în program, o declaraţie pe propria răspundere şi facturile de comercializare. Sprijinul acordat de beneficiar este de 3.000 euro/an, iar în cadrul unei întreprinderi valoarea cumulată pe trei exerciţii financiare (2017 şi cele două precedente) nu poate depăşi 15.000 de euro. Sumele se plătesc într-o singură tranşă, în 2017.

Valorificarea producţiei trebuie să se facă în perioadele ianuarie-mai şi noiembrie-20 decembrie.
„Suma reprezentând ajutor de minimis are în vedere sumele acordate anterior beneficiarului. Solicitanţii ale căror sume aprobate nu reprezintă echivalentul în lei al sumei de 3.000 euro nu sunt eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis. 
 
Se interzice acordarea de ajutor de minimis solicitanţilor a căror suprafaţă de culturi de tomate în spaţii protejate este obţinută prin divizarea unei exploataţii existente la data de 1 ianuarie 2017, indiferent de modalitatea de transfer al suprafeţei”,
a precizat directorul executiv al DAJ Cluj, Ioan Pintea.
 
România, în topul european
 
Ţara noastră se afla în topul producătorilor de fructe și legume din Uniunea Europeană (UE) la mere, cireșe, tomate, castraveţi. România era pe locul cinci la suprafața de legume, cu 151.000 ha cultivate. Conform Eurostat, roşiile au fost principalele legume produse, cu 17,7 milioane tone (35 kg/cap de locuitor al UE). Suprafaţa destinată legumiculturii în România reprezenta 7,3% din cea cultivată în UE. În 2015 s-au produs 712.000 tone de legume românești. Cele mai însemnate producții s-au înregistrat la tomate, cu 464.500 tone (2,6% din totalul UE), castraveți, 127.700 tone (5,4%) și morcovi, 118.500 tone (2,3%). Italia (36,3%) și Spania (27,4%) au furnizat două treimi din toate tomatele produse în UE în 2015.

Comenteaza