Cum ar putea fi dezvoltată agricultura Clujului

Cum ar putea fi dezvoltată agricultura Clujului
Depozitarea şi valorificarea „la comun" a producţiei agricole din Cluj ar putea fi o soluţie la problemele de finanţare ale producătorilor, arată strategia de dezvoltare a Clujului.

„Colectarea produselor agricole şi crearea facilităţilor comune de depozitare şi valorificare, dotate cu utilaje specializate pot stimula creşterea producţiei agricole destinate comercializării la nivelul micilor producători agricoli şi contribuie la asigurarea unui venit constant pentru fermieri", arată documentul. „Oferta de produse agricole ar deveni mai stabilă din punct de vedere cantitativ şi calitativ şi infrastructura de marketing ar asigura determinarea coerentă a preţurilor şi valorificarea producţiei". Strategia subliniază un proiect implementat deja pentru 4 milioane de euro, este vorba de piaţa de gros din Dezmir, care la bază avea ca scop colectarea producţiei fermierilor din judeţ şi distribuirea acesteia în pieţele agroalimentare din regiune. În schimb piaţa de gros s-a transformat într-o piaţă de vânzare cu amănuntul, iar hala - într-un grup de magazine de prezentare ale fabricilor de carne sau lactate. Lucrările la Centrul Agro Transilvania au început în anul 2004, costurile investiţiei ridicându-se la 4,1 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri PHARE.

Agro Transilvania funcţionează din 2007.


O altă soluţie pentru dezvoltarea agriculturii clujene ar fi sprijinirea înfiinţării şi funcţionării grupurilor de producători, subliniază strategia. „Comasarea parcelelor şi acţiunile comune vor conduce la avantaje semnificative pentru membrii grupurilor de producători. Formarea de grupuri de producători poate fi o soluţie pentru formarea unor exploataţii agricole de dimensiuni mai mari. Grupurile de producători pot achiziţiona în comun utilaje şi inputuri, reducându-se astfel cheltuielile de producţie, vor putea oferi cantităţi mari de produse agricole omogene de calitate standardizată şi vor putea desfăşura în comun marketingul produselor agricole", explică documentul.


Potrivit acestuia, alte soluţii pentru dezvoltarea agriculturii clujene sunt susţinerea vânzărilor directe între fermier şi consumator final prin dezvoltarea pieţelor şi târgurilor locale, valorificare "la poartă" sau vânzarea on-line, dezvoltarea activităţii de acvacultură şi încurajarea fermelor mici care produc produse agricole de nişă- ciuperci, iepuri, raţe, prepeliţe sau struţi.

 

 

Etichete
Comenteaza