Cum arată cea mai spectaculoasă clădire universitară din Transilvania FOTO

Cum arată cea mai spectaculoasă clădire universitară din Transilvania FOTO
Institutul de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei (ICHAT) va fi dat în funcţiune în toamnă, la inaugurare fiind invitaţi premierul Dacian Cioloş şi preşedintele Klaus Iohannis. Clădirea de 13 milioane de euro a necesitat cinci ani de edificare din cauza problemelor întâmpinate la construcţie şi la proiectare.

„Vom avea o clădire de 9.700 mp, cu 46 de laboratoare, practic sediul Facultăţii de Horticultură, cea mai mare de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, unde vor activa 2.000 de studenţi şi 68 de cadre didactice. Activitatea de cercetare de aici va avea şi o componentă interuniversitară şi internaţională.

Cireaşa de pe tort o va constitui acoperişul, unde va fi o seră. De altfel, vrem să obţinem clasificarea de clădire ecologică pentru ceea ce va fi cea mai spectaculoasă clădire de acest fel din Transilvania. Inaugurarea se va face la debutul noului an universitar, unde vor fi invitaţi premierul Cioloş şi preşedintele Iohannis”, precizează director de proiect, Doru Pamfil.

Lift panoramic cu vedere la oraş

„Activitatea de laborator se va face la noul institut, iar cea de teren, în staţiunea de cercetare Palocsay, pe cele 165 ha care vor rămâne în patrimoniul nostru, adică trunchiul de la baza dealului. Restul de până la 350 ha sunt în proprietatea privată a statului şi pentru unele există cereri de retrocedare. Va fi o bază de cercetare deosebită, cu echipamente de ultimă generaţie”, spune rectorul USAMV, Cornel Cătoi

ICHAT va avea un centru de cercetare cu spaţii dedicate domeniilor horticole, care să atragă tineri şi specialişti de înaltă clasificare. Structura clădirii este pe patru etaje, cu lift panoramic, 35 de birouri, 23 de spaţii de depozitare, amfiteatru, sală de conferinţe, bibliotecă. Poziţionarea acesteia va permite vizualizarea de sus a oraşului. Investiţia va crea 550 de locuri de muncă în cercetarea horticolă prin continuarea unor proiecte în derulare sau de viitor. 

Proiect de 13 milioane de euro

Beneficiari vor fi studenţii şi cadrele didactice, fermierii din Transilvania, întreprinderile cu profil agricol din ţară, institutele şi staţiunile cu profil horticol din Ardeal, consumatorii de legume şi de fructe. Valoarea totală a proiectului se ridică la 62 de milioane de milioane de lei, dintre care cea aprobată de Comisia Europeană, de 57 de milioane. Asistenţa nerambursabilă este de 42 de milioane, contribuţia universităţii, de 8,7 milioane, iar cea de la bugetul de stat, de 4,8 milioane.

Strategia este ca noul institut să reprezinte un pol de excelenţă în cercetarea horticolă. Direcţiile de cercetare vor fi biotehnologiile în ameliorarea plantelor horticole, tehnologiile noi în cultura plantelor, îmbunătăţiri funciare în câmp şi spaţii controlate, transferul tehnologic în ştiinţele horticole aplicate. Aici vor fi promovate genetica şi ameliorarea plantelor, microbiologia, floricultura şi pesisagistica, arboricultura ornamentală, legumicultura, pomicultura şi pomologia, viticultura (ampeologie şi oenologie), tehnologia produselor horticole, măsurătorile terestre şi cadastrul (îmbunătăţiri funciare), spectrometria, cromatografia, microscopia electronică. 

Ce spaţii conţine institutul

  • Laboratoare: 46
  • Birouri cercetători: 35
  • Spaţii depozitare: 23
  • Grupuri sanitare: 25
  • Birouri anexă: 10
  • Terase: 12
  • Sere: 7
  • Oficii: 5

Începută de Construdava, terminată de Moldivars

"Lucrările au început în iulie 2012, dar au fost blocate din ianuarie 2014 până în 25 august 2015. Au fost probleme încă de la proiectare pentru că atât 2 Invest, primul proiectant, cât şi Bogart, au venit cu preţuri cu mult sub bugetul alocat de noi, adică 50.000 faţă de 150.000 de euro, respectiv 40.000 faţă de 120.000 de euro. Primii au solicitat un act adiţional de suplimentare a bugetului încă înainte de a semna contractul, iar ceilalţi au obţinut documentaţia necesară nu în 20 de zile, ci cu 276 de zile întârziere. În consecinţă,  proiectarea a fost realizată tot low-cost.

În primul caz am dispus rezilierea, iar în al doilea am solicitat penalităţi de întârziere, astfel încât proiectantul s-a ales în final doar cu 12.500 de euro. Pe partea de execuţie, Construdava a intrat în insolvenţă pe când stadiul lucrărilor era de 67%. A trebuit să reluăm licitaţia de nouă ori, dar ori nu s-a prezentat nimeni, ori aveau documentaţia incompletă, iar în cele din urmă a câştigat Moldivars Sighetu Marmaţiei. Construdava a construit un an şi jumătate de 15 milioane de lei, iar Moldivars, 11 luni, de 17 milioane", constată Călin Vac, manager de proiect.

Comenteaza