Cum arată harta marilor clădiri de birouri ale Clujului

Cum arată harta marilor clădiri de birouri ale Clujului
Cum arată harta marilor clădiri de birouri ale Clujului
Cum arată harta marilor clădiri de birouri ale Clujului
Cum arată harta marilor clădiri de birouri ale Clujului

71.000 mp de spații de birouri aruncă pe piață dezvoltatorii la Cluj în perioada 2018-2019. The Office III, Vivido Offices, UBC Riviera I și Advancity Offices sunt cele mai importante proiecte.

Stocul de birouri din marile orașe regionale – Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov – s-a dublat în ultimii cinci ani și va continua să crească într-un ritm accelerat, urmând ca în 2019 să fie depășit pragul de 1 milion mp, potrivit studiului Office Market Regional Cities, realizat de Cushman & Wakefield Echinox (CWE).

La finalul primului semestru din acest an, stocul de birouri de clasa A și B din cele patru orașe a ajuns la un nivel de 780.000 mp, în creștere cu 12% (echivalentul a 87.000 mp) față de perioada similară a anului trecut.

Cea mai mare piață regională este Cluj-Napoca, având un stoc de 282.000 mp, iar pe poziția a doua a urcat Timișoara, cu 213.000 mp, după ce în ultimele 12 luni au fost livrate spații noi de 70.000 mp. Stocul de birouri moderne din Iași a rămas stabil, la 180.000 mp, în timp ce Brașovul a ajuns la 103.000 mp.

Anul 2018 se prefigurează ca fiind cel mai prolific pentru piața de birouri din aceste orașe, livrările fiind estimate la 122.000 mp. Ritmul de dezvoltare este preconizat să accelereze în 2019, când sunt anunțate spre livrare noi proiecte cu o suprafață de 190.000 mp, testând astfel pragul de 1 milion mp. Spre comparație, la finalul anului 2019 CWE estimează un stoc de birouri în București de 3 milioane mp.

Studenții dau tonul. Vor zone cu restaurante și distracție

„Piața de birouri din marile centre regionale continuă să se dezvolte, fiind alimentată de energia și competențele celor peste 180.000 de studenți din aceste orașe. Uitându-ne la marile proiecte, tonul a fost dat la Timișoara, de proiectul City Business Center, urmat de proiectele United Business Center din Iași și The Office în Cluj.

În ultimul an, Timișoara a revenit în prim plan, prin proiecte precum Openville, ISHO și Vox Technology Park, în timp ce la Brașov proiectul Coresi continuă să se extindă, urmând ca în 2019 să intre în piață și clădirile dezvoltate de AFI Europe.

Cu rate ale șomajului cuprinse între 0,9% în Timiș și 3,6% în Iași, cea mai mare provocare a dezvoltatorilor și a ocupanților de birouri se anunță a fi recrutarea și retenția talentelor, astfel că accesibilitatea, proximitatea față de centrele de interes (facultăți, restaurante, zone de entertainment) și dotările tehnice vor face diferența între proiecte”, observă Mădălina Cojocaru, asociat în cadrul CWE. 

Clujul are cele mai piperate chirii

Un sfert din stocul de birouri existent în aceste orașe este poziționat în vecinătatea centrelor comerciale dominante, astfel că angajații au acces la o gamă largă de opțiuni pentru masa de prânz, dar și la magazine, servicii și activități pentru petrecerea timpului liber după încheierea programului.

Chiriile pentru spațiile din clădirile de clasă A variază între 11 și 13 euro/ mp/ lună în Brașov și ajung la 13,5-15 euro/ mp/ lună în Cluj, în timp ce taxa cu serviciile variază în intervalul 2-3,5 euro/ mp/ lună, în funcție de specificul fiecărei clădiri.

CWE este una dintre cele mai mari firme de consultanță imobiliară de pe piața locală. Departamentul de birouri al companiei a închiriat în ultimele 18 luni spații cu o suprafață cumulată de 100.000 mp în clădiri de birouri din București și din țară. CWE este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 43.000 de angajați în 60 de țări și venituri de 5 miliarde de dolari.

 
Livrări majore la Cluj-Napoca (2017-2019)
  • The Office III               NEPI                        17.000 mp          2017
  • Vivido Offices             Hexagon Group     7.000 mp             2018
  • UBC Riviera – I           Iulius Group            8.500 mp            2018
  • Advancity Offices        Hexagon Group     7.000 mp           2019
Sursa: CWE

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza