Cum au jefuit Clujana foştii directori

Cum au jefuit Clujana foştii directori
Scandal la Clujana: salarii şi indemnizaţii acordate ilegal şi împrumuturi din conturile societăţii. Aşa arată situaţia financiară a producătorului de încălţăminte, după ce la conducerea sa s-au perindat trei directori.

Un audit al Curţii de Conturi încheiat în 20 august arată că societatea le-a acordat directorilor generali şi membrilor consiliului de administraţie salarii şi respectiv indemnizaţii, în cuantum mai mare decât cele prevăzut în lege. Raportul arată şi că fostul director, Radu Ţărmure, a ridicat din casieria unităţii, cât timp a fost director, o sumă de peste 111.000 de lei, sumă din care restituise doar 95.000 de lei. " Această sumă a fost restituită cu întârziere, documentele au fost prezentate cu întârziere, motiv pentru care, Curtea de Conturi a procedat la calcularea unor penalităţi de întârziere în cuantum de 121.443 lei", arată raportul.

Clujana SA va stabili întinderea prejudiciului integral prin plata salariilor directorilor generali ai societăţii, respectiv prin plata indemnizaţiei lunare a membrilor consiliului de administraţie, în cuantum mai mare decât cel legal şi va dispune măsurile legale pentru recuperarea acestuia. Societatea i-a convocat la conciliere pe foştii directori Dan Ungureanu, Radu Ţărmure şi Peter Gheorghe, care însă nu au fost de acord cu recuperarea debitului pe cale amiabilă. "Domnul Ţărmure Radu nu s-a prezentat, domnul Ungureanu Dan nu a fost de acord, iar domnul Peter Gheorghe a solicitat o nouă conciliere în data de 11 septembrie", arată raportul Curţii de Conturi.

Aceştia vor ajunge în instanţă, cel puţin aceasta cere raportul Curţii de Conturi, însă înainte ca societatea să-i acţioneze în instanţă pe cei trei foşti directorieste necesar ca acţionarul principal, Consiliul Judeţean, să acorde un mandat special reprezentantului instituţiei în Adunarea Generală a Acţionarilor, pentru a vota aprobarea acţionării în justiţie a persoanelor "responsabile pentru paguba pricinuită societăţii".

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, spune că a trimis şi Corpul de Control al instituţiei, pentru a vedea cum pot recupera banii.  "Raportul Curţii de Conturi arată deficienţele şi ce măsuri trebuie îndeplinite până la sfârşitul anului, dar nu pot fi îndeplinite, nu există această capacitate", a spus el, fără să detalieze. În schimb, Uioreanu e tranşant când cataloghează modul în care a fost condusă fabrica în ultimii ani: "e management defectuos şi expirat". "Am trimis şi corpul de contrl, aştept săptămâna viitoare raportul şi rezultatele. Gravitatea e mare", spune el.

Prezent în studioul Realitatea FM Cluj în această dimineaţă, Uioreanu a spus că ia în calcul varianta managementului privat pentru a gestiona fabrica de pantofi. "Sunt în stare să apelez şi la management privat", a spus el.

Radu Ţărmure nu a putut fi contactat pentru a răspunde acuzelor.

Fabrica de pantofi Clujana, veche de 80 de ani, se află acum în proprietatea Statului, prin Consiliul Judeţean, care deţine 93% din participaţii.

Comenteaza