Anunţă Protecţia Consumatorului dacă vezi apă în sticle de plastic depozitată în razele soarelui. Este cancerigenă

Anunţă Protecţia Consumatorului dacă vezi apă în sticle de plastic depozitată în razele soarelui. Este cancerigenă

Consumatorii sunt îndemnaţi să apeleze la Protecția Consumatorului dacă observă că agenţii economici ţin paleţii cu apă sau alte băuturi la pet direct expuse razelor soarelui sau în căldură.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Zeci de paleți cu pet-uri cu apă și suc sunt ținute în soare, pe caniculă, și chiar la temperaturi ridicate în depozite. Apa plată devine cancerigenă dacă sticlele sunt ținute în soare, pentru că sunt anumiți compuși chimici care se transferă din pet în apă, sau în suc.

Agenții de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului au descoperit aproape 350 de operatori economici din 450 controlați, care nu respectau condițiile de depozitare pentru apa plată, băuturile răcoritoare și sucuri. Din cantitatea totală de produse controlate de aproape un milion de litri, comisarii ANPC au găsit nereguli la o treime din aceste produse. Operatorii economici care nu au respectat legislația în vigoare privind depozitarea au primit amenzi însumând aproape două milioane de lei.

De asemenea, inspectorii care au desfășurat campania de control au obligat agenții economici să retragă de la vânzare o cantitate de peste 300 de mii de litri. Produse expuse direct la razele soarelui, lipsa unui preț vizibil la afișare sau vânzarea unor băuturi expirate au fost câteva dintre regulile pe care depozitele nu le-au respectat.

"În cadrul analizelor care se fac pentru potabilitatea apei, există niște temperaturi – între 22 și 37 de grade Celsius, și după aceste temperaturi, sau în afara acestor temperaturi, caracteristicile esențiale ale produsului se schimbă. Există posibilitatea să se creeze germeni patogeni sau nepatogeni, numărul total de germeni să fie modificat în condițiile în care fie este expus la temperaturi, cum au fost în situațiile prezentate la televizor, temperaturi caniculare, fie că sunt temperaturi foarte scăzute.

De asemenea există riscul ca acele plastice, acel pet să elimine în lichid anumite substanțe care pot pune în pericol sănătatea oamenilor, pot deveni chiar cancerigene. Dacă pe raft este o sticlă caldă, să nu o iei, să atragi atenția operatorului economic că acea sticlă este fierbinte.

Există cazuri în care sucurile sunt bombate. Fie că vorbim de pet-uri, fie că vorbim de cutii de carton, e clar că produsul respectiv a intrat într-un proces de alterare și trebuie retras de la comercializare", a declarat Paul Anghel, director general ANPC pentru Digi24.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza