Cum începe anul rezidenţial în Cluj

Cum începe anul rezidenţial în Cluj
Jucătorii din domeniu vin în ianuarie cu indici în care evoluţiile de preţuri sunt infime, iar dezvoltatorii îşi fac calculele pentru noile construcţii la Cluj-Napoca.

Dezvoltatorii care fac planuri de proiecte dimensionate pe bugetul cumpărătorilor ţintă spun că majoritatea clienţilor potenţiali nu sunt dispuşi să dea mai mult de 1.000 euro/mp sau gândesc în limita a 60.000 de euro.

Spaniolii de la Herce vor avea şantier nou în 2014 şi urmează să stabilească politica de preţuri pentru proiectul recent demarat în apropierea mallului din Gheorgheni. În cazul ansamblului din care a apărut deocamdată primul bloc, preţurile au fost unele dintre cele mai ridicate de pe piaţa clujeană. Preţurile în noul imobil vor merge în linie cu cele practicate în ultimii trei ani pentru vânzarea apartamentelor, spun reprezentanţii dezvoltatorilor. „Fie plecăm cu discounturi şi urcăm preţurile pe măsură ce avansează construcţia, fie pornim cu preţurile pe care le-am practicat până acum, adică în jur de 1.300 euro/mp. Din experienţa de până acum, e foarte greu să convingi clienţii să cumpere la un astfel de nivel într-un proiect încă în construcţie. Piaţă există, noi avem contracte încheiate la nivelul acesta de preţuri în anii trecuţi. Acum avem clienţi care au cumpărat în primul bloc şi sunt interesaţi de o achiziţie în cel de-al doilea, majoritatea ca investiţie, pentru a închiria apartamentele, datorită zonei", a menţionat Iulia Marica, responsabilă de vânzări. Potrivit acesteia, apartamentele din primul bloc s-au vândut pe parcursul a trei ani (154 din cele 155 disponibile).


Pe Calea Dorobanţilor, unul dintre puţinele proiecte rezidenţiale de mari dimensiuni lansate în ultimii ani (110 apartamente) a ajuns la un nivel de vânzări de 90%, potrivit reprezentanţilor dezvoltatorilor. În blocul ridicat de Transilvania Construcţii şi finalizat în 2012 mai sunt de vânzare 15 apartamente, iar conducerea companiei a anunţat încă de anul trecut intenţia de a continua investiţiile proprii pe segmentul rezidenţial. Dacă în blocul de pe Dorobanţilor preţurile au ajuns la 1.200 euro/mp (la două camere) sau la 1.050-1.100 euro/mp (pentru suprafeţe mai mari), în noul proiect dezvoltatorii se vor orienta spre o medie de sub 1.000 euro/mp. „Încercăm să ne raportăm la categoria cumpărătorilor cu venituri medii, iar din ceea ce am văzut până acum clienţii caută apartamente la 900-950 de euro/mp. Cel mai probabil următorul proiect va fi amplasat tot într-o zonă bună, dar nu central, ca să ne putem încadra în astfel de preţuri şi să vindem într-un ritm mai rapid", a menţionat Ioana Macarie, reprezentanta societăţii. Dezvoltatorii de la Beyfin, cu un proiect de 50 de apartamente a căror construire ar urma să înceapă în primăvară pe str. Someşului, au explicat că planul vizează ridicarea de locuinţe de 53 mp, care să se încadreze într-un buget de 60.000 de euro şi să poată fi cumpărate prin programul Prima Casă.

Preţul locuinţelor din Cluj-Napoca este comparabil cu cel din Bucureşti şi se află în scădere uşoară faţă de nivelul de anul trecut, potrivit portalului Imobiliare.ro. Nivelul mediu a ajuns la 871 euro/mp util, în scădere cu 2,8% faţă de 896 de euro în perioada similară a anului trecut. La apartamentele vechi, preţurile s-au majorat cu 0,4% în ultimul an, de la 966 la 970 euro/mp. Preţurile cerute de vânzătorii de locuinţe noi s-au diminuat însă cu 3,4%, de la 825 la 797 euro/mp. Un alt indice vehiculat pe piaţa locală, cel lansat de Blitz Imobiliare, arată pentru apartamentele din Cluj-Napoca valoarea medie de 982 euro/mp la început de an. Comparativ cu indicele din decembrie, a avut o creştere de 0,4%, de la 978 la 982 de euro în ianuarie. Acest nou indice face o delimitare între ofertele din Cluj-Napoca şi cele din localităţile limitrofe. Valoarea indicelui Blitz pentru „zona metropolitană", ce cuprinde apartamentele din Cluj-Napoca şi din împrejurimi (comunele Floreşti, Baciu, Apahida), a crescut de la 861 la 866 de euro în ianuarie 2014. Calculul indicelui s-a realizat eliminând preţurile cele mai mici şi cele mai mari, considerate a fi nereprezentative, din lista de preţuri publice a 2.300 de oferte imobiliare analizate, au explicat reprezentanţii agenţiei.

Etichete
Comenteaza