Cum păcălesc clujenii statul: lucrează în străinătate, dar cer statului ajutoare sociale VIDEO

Cum păcălesc clujenii statul: lucrează în străinătate, dar cer statului ajutoare sociale VIDEO
Tot mai mulţi clujeni încearcă să păcălească statul. De exemplu, sute de clujeni munceau în străinătate cu contract de muncă, dar cereau statului român ajutoare sociale. Ei au fost însă descoperiţi de reprezentanţi ai Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale. Acum vor fi nevoiţi să dea banii înapoi şi riscă să dea socoteală şi în faţa poliţiei. Alţi peste o mie au declarat venituri mai mici pentru a primi ajutoare pentru încălzirea locuinţei.

Verificările făcute de angajaţii Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale din Cluj au scos la iveală sute de cazuri de oameni care au primit ajutoare sociale folosind acte false.

"Am depistat foarte multe cazuri în care cetăţenii beneficiază de mai multe ajutoare de la stat fără să aibă acest drept. Cei care fac falsuri vor fi prinşi", spune directorul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale din Cluj, Ana Barbu.

Majoritatea celor găsiţi cu nereguli erau plecaţi la muncă în străinătate. "Au fost persoane care munceau în străinătate, primeau şi de acolo diverse ajutoare sociale, şi primeau şi de la noi absolut toate ajutoarele sociale", explică ea.

Şi angajaţii primăriei au descoperit peste o mie de clujeni care au încercat să obţină ajutoare pentru încălzire fără să respecte legea. "În ceea ce priveşte persoanele care au cerut ajutoare pentru încălzire, am descoperit 1.200 de cazuri care nu aveau acest drept, dar au cerut, mai mult, o treime dintre ei avea chiar şi două domicilii în proprietate", arată purtătorul de cuvânt Oana Buzatu.

Cei care au beneficiat de ajutoare de stat fără să îndeplinească condiţiile legale sau cu ajutorul unor acte false, vor trebui să înapoieze banii primiţi. Mai mult, ei vor da socoteală şi în faţa poliţiei.


Reporter: Bianca Suciu
Imagine: Florin Dan

Comenteaza