Cum poate fi evitată o nouă pană majoră de curent la Cluj. “Trebuie să construim noi capacități de producție în Transilvania”

Cum poate fi evitată o nouă pană majoră de curent la Cluj. “Trebuie să construim noi capacități de producție în Transilvania”
Investițiile preconizate de guvern vizează producția și transportul energiei electrice | Foto: Transelectrica

Ministrul Virgil Popescu vrea să concretizeze noi unități de producție de energie în Transilvania pentru a preveni avarii majore precum cea care a afectat Cluj în ianuarie.

“În interiorul arcului carpatic trebuie să ne orientăm să construim noi capacități de producție. Acolo suntem deficitari: s-a văzut în ianuarie, la acea avarie majoră europeană, că practic Nord-Vestul României a fost decuplat de restul țării. Dacă am fi avut producție de energie electrică suficientă în acea zonă, nu s-ar fi întâmplat acest lucru.

În paralel cu toate acestea, vorbim și de dezvoltarea rețelei de transport și distribuție a gazelor naturale și a energiei electrice. Dacă vorbim de energie electrică, trebuie să închidem inelul Transelectrica și trebuie crescută capacitatea de interconectare.

În momentul în care vom pune mai multe capacități de producție a energiei electrice în funcțiune în Vestul țării, va trebui să și evacuăm această energie electrică și va trebui să și avem cui să o vindem și atunci este clar că va trebui crescută capacitatea de interconectare. Trebuie întărită rețeaua Transelectrica și a distribuției, pentru a putea prelua capacitatea suplimentară de regenerabile pe care dorim să o implementăm în România.

Acesta a spus, în cadrul conferinței “Aspen Dialogues”, că vrea să reducă producția de energie pe cărbune în țară pentru a face tranziția de la cărbune la regenerabil. “Trecerea de la cărbune la regenerabil prin gaz este o necesitate pentru noi și aici vorbim despre capacități de producție a energiei electrice: transformarea din cărbune pe gaz”, a spus ministrul energiei.

"Când vorbim de componenta de energie regenerabilă, de solar și de vânt, vorbim și de stocare, pentru că, dacă vrem cu adevărat ca în 2050 să fim neutri din punctul de vedere al carbonului, trebuie să găsim soluțiile în așa fel încât atunci când nu avem soare și vânt, să putem să avem energie, iar unele din tehnologiile disponibile sunt capacitățile de stocare a energiei electrice, care poate fi atât pe baterii, cât și alt tip de stocaj de energie.

Practic, ne dorim să dezvoltăm rețeaua de transport, distribuție, gaze naturale și energie electrică, digitalizarea acestora și, evident, construcția de noi capacități de producție. Pentru că: <<Da, de ce importăm energie?>> Pentru că nu avem suficientă. Nu s-a mai construit de foarte mult timp, în afară de regenerabile, capacități de producție de energie electrică”, crede Popescu.

Un raport al Asociației Operatorilor de Transport și Sistem din Europa (ENTSO-E) relevă că avaria din 8 ianuarie care a lăsat Transilvania fără energie electrică, fiind afectat și Clujul, a fost declanşată de la o defecţiune din Croația.

Transelectrica a readus atunci reţeaua la condiţiile normale de funcţionare în jurul orei 16:00, toți consumatorii afectaţi fiind realimentaţi în jurul orei 16:45. ENTSO-E susține că va continua să mențină informate Comisia Europeană și grupul de coordonare a energiei electrice, compus din reprezentanți ai statelor membre, cu rezultate detaliate ale analizelor tehnice preliminare.

Comenteaza