Cum rezolvă Clujul conversia creditelor în franci elvețieni de la Bancpost

Cum rezolvă Clujul conversia creditelor în franci elvețieni de la Bancpost
Clienții de la Bancpost mai au o lună la dispoziție să răspundă propunerii BT | Foto: Pagina de Bănci

O treime dintre clienții Bancpost cărora li s-a propus conversia creditelor luate în franci elvețieni (CHF) au acceptat oferta noului acționar, Banca Transilvania (BT) Cluj.  

Primul contract de conversie din cadrul ofertei BT destinată clienților Bancpost cu credite în CHF cu garanții imobiliare, a fost semnat miercuri. În primele două săptămâni ale demersului inițiat de banca din Cluj au avut loc 1.025 de întâlniri între echipele mixte ale celor două instituții bancare şi clienți ceea ce înseamnă 85 de întâlniri/zi în cele peste 70 de sedii Bancpost incluse în campanie.

32% dintre clienți au acceptat oferta de conversie a creditelor din CHF în euro sau lei, următoarea etapă fiind semnarea documentelor. Campania va gata în 31 august. BT şi Bancpost au lansat în iulie o ofertă dedicată clienților Bancpost care au împrumuturi în CHF cu garanții imobiliare.

Într-o primă etapă, cei 2.250 de clienţi eligibili pentru ofertă au fost contactați telefonic şi invitaţi la o întâlnire la una dintre unitățile Bancpost incluse în campanie, pentru a afla detaliile ofertei.

După întâlnirea cu echipa Bancpost – BT, clienţii au la dispoziţie 15 zile pentru a se hotărî cu privire la acceptarea conversiei, după care este necesară o nouă programare, tot la Bancpost, pentru semnarea documentației aferente.

“Oferta înseamnă pentru clienții Bancpost cu credite în CHF cu garanții imobiliare o  reducere de 18%, aplicată soldului curent, din care sunt scăzute eventuale obligații de plată restante şi sumele calculate datorate de client şi neajunse la scadență”, a anunțat conducerea BT.

Integrarea Bancpost în BT, coordonată de Leontin Toderici

Leontin Toderici a primit aprobarea Băncii Naționale a României pentru exercitarea funcției de director general al Bancpost. El este mandatat de BT să coordoneze integrarea Bancpost, ERB Retail Services şi ERB Leasing în grupul financiar BT.

Banca din Cluj a devenit în aprilie proprietar al pachetului majoritar de acțiuni (99,15%) deținut de Eurobank Group la Bancpost, ERB Retail Services şi ERB Leasing. Bancpost a fost achiziționată la 75% din valoarea activului net, pentru 178 de milioane euro.

Pentru ERB Retail, BT a plătit 40,42 milioane de euro (77% prețul de piață al acțiunilor/valoarea contabilă), iar pentru ERB Leasing, 6,79 milioane euro (63% prețul de piață al acțiunilor/valoarea contabilă). În plus, BT a preluat un împrumut subordonat în valoare de 80 milioane euro pentru Bancpost.

Cu 13% cotă de piață, BT este a doua bancă din România, după BCR și înaintea BRD. Banca din Cluj are 2,2 milioane de clienţi, 7.000 de angajați şi 500 de sedii. Este prima instituție bancară listată la Bursa de Valori Bucureşti. Bancpost este pe locul 9 în topul băncilor, are 3% din piață, 1 milion de clienți şi 147 de sedii.

Comenteaza