Cum se ocupa Apostu de afacerea familiei chiar din primărie

Cum se ocupa Apostu de afacerea familiei chiar din primărie
Directorul de calitate de la Carrefour a povestit la DNA cum a fost chemat la primărie de Sorin Apostu şi pus să semneze un contract gata completat, menit să asigure “liniştea” hipermarketului.

Contractul la care face referire denunţătorul Florin Căpăţână, director în cadrul Carrefour România şi fost coleg de facultate cu Sorin Apostu, a fost încheiat între hipermarketul pe care îl reprezintă şi firma Toralex, ce aparţine socrului lui Apostu. Căpăţână le-a declarat procurorilor că Apostu i-a prezentat contractul de prestări servicii completat cu părţile şi cu suma de 1.100 de euro pe lună, cu care reprezentantul Carrefour nu a fost de acord, urmând o negociere la sânge în biroul directorului tehnic din primărie, funcţie deţinută atunci de Apostu. Potrivit denunţului, Apostu a promis protecţie împotriva instituţiilor de control pe linie de alimentaţie publică.

Florin Căpăţână, director de calitate în cadrul Carrefour România, a povestit la Direcţia Naşională Anticorupţie (DNA) Cluj că îl cunoaşte pe inculpatul Sorin Apostu din timpul facultăţii, ambii fiind studenţi la Universitatea de Agronomie din Bucureşti, unde a predat socrul lui Apostu, Vasile Stănescu. Cu ocazia deschiderii hipermarketului Carrerour din complexul comercial Polus, în 2007, Căpăţână s-a dus la Direcţia Sanitară Veterinară (DSV) Cluj pentru a-şi reîntâlni colegul din facultate, ştiind că acesta este director al instituţiei. "De aici (DSV Cluj - n. red.) am aflat că dânsul nu mai deţine acea funcţie şi că este director în cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca", a precizat Căpăţână. Acesta dorea ca Apostu să-i recomande o persoană calificată pentru postul de responsabil calitate la hipermarketul din Floreşti, astfel că a mers la primărie însoţit de directorul magazinului. "După câteva discuţii de convenienţă, Apostu ne-a recomandat să luăm legătura cu colegii dânsului de la USAMV", se arată în denunţul dat în faţa procurorilor de către directorul de calitate Carrefour.

Potrivit denunţului, Florin Căpăţână a fost contactat de către Apostu după câteva săptămâni de la acea întrevedere şi i s-a solicitat să treacă pe la biroul din primărie. "Am purtat o discuţie în cursul căreia inculpatul mi-a prezentat un contract de prestări servicii având ca şi părţi contractante SC Toralex, ca prestator, şi Carrefour, ca beneficiar, după care mi-a spus că «acesta este contractul cu care veţi lucra pe linia HACCP» (certificare pe linia calităţii alimentelor - n. red.), impunând, din câte am înţeles la acel moment, semnarea contractului. A precizat că Toralex îi aparţine socrului său şi că firma este serioasă. Mi-a promis în mod expres că dacă acest contract va fi semnat de reprezentanţii Carrefour, nu vom avea probleme legate de autorităţile locale care au atribuţii de inspecţie şi control în domeniul siguranţei alimentare. De asemenea, mi-a spus expres că dacă se iveşte vreo problemă în acel moment el personal va rezolva acea problemă", a declarat la DNA directorul Carrefour.

Căpăţână a povestit şi cum a negociat la sânge preţul contractului, care iniţial era completat cu 1.100 de euro pe lună plus taxa pe valoarea adăugată (TVA). "Eu i-am explicat că nu pot accepta un asemenea preţ şi că este prea mare şi am propus suma de 850 de euro plus TVA. În ziua următoare am fost sunat de Apostu să iau contractul de la el din birou", se arată în denunţ. Directorul din cadrul Carrefour a mai precizat că hipermarketul avea contract cu acelaşi obiect cu firma Inaq Consulting şi că nu există documente aferente vreunei prestaţii a firmei Toralex. Contractul dintre Toralex şi Carrefour, încheiat pe suma de 850 de euro, a fost ridicat de procurori din casa lui Sorin Apostu cu ocazia percheziţiei domiciliare din 9 noiembrie.

 

 

Comenteaza