Cum se pregătesc pârtiile Clujului pentru noul sezon de schi

Cum se pregătesc pârtiile Clujului pentru noul sezon de schi
Administratorii pârtiilor de schi din Cluj aşteaptă ca temperaturile să scadă pentru a-şi începe activitatea în acest sezon.

Proprietarii pârtiilor de schi din Cluj speră ca în săptămânile următoare să poată deschide sezonul de schi şi aşteaptă ca în judeţ să ningă, iar temperaturile să scadă. În Cluj, în acest an se vor deschide trei pârtii de schi în Feleacu, Băişoara şi Mărişel, iar cei care le administrează promit că preţurile pentru o urcare, dar şi pentru închirierea de echipamente vor rămâne aceleaşi cu anul trecut.

La pârtia din Feleacu, pregătirile pentru nou sezon de schi sunt în toi în aceste zile. „Avem un sistem nou de producere a zăpezii artificiale cu cinci tunuri şi o pompă nouă. Zilele următoare vom începe să facem zăpadă artificială, vom face teste", a declarat Radu Mureşan, managerul pârtiei de schi din Feleacu, care a fost modernizată în acest an. „Ne pregătim pentru noul sezon de schi. S-a tasat pârtia şi zona de urcare. Avem un nou centru de închirieri de echipamente, s-au făcut modernizări la clădire, la centrul de comandă", a explicat Mureşan. Din acest an, clujenii care schiază în Feleacu nu vor mai achiziţiona bilete pentru urcare, ci carduri speciale.

„Din acest sezon, vom începe să mergem pe sisteme de turnicheţi cu cartele. Vom încărca aceste carduri în funcţie de numărul de urcări, iar persoanele care le achiziţionează vor trebui să le treacă pe lângă nişte senzori", a explicat Mureşan. Schiorii pot să îşi închirieze şi echipamente. „Tarifele vor fi aceleaşi ca şi anul trecut, patru lei o urcare. Vom avea şi promoţii. Se vor închiria echipamente, dar preţurile nu sunt încă stabilite. În mare, preţurile vor rămâne aceleaşi ca şi anul trecut când un echipament complet s-a închiriat cu 35 de lei. Avem echipamente nou cumpărate şi schiuri de ultimă generaţie", a adăugat Mureşan. Modernizările pârtiei din Feleacu s-au făcut prin intermediul unui proiect finanţat din fonduri europene. „Modernizările la pârtiei le-am făcut cu ajutorul fondurilor europene. Avem un proiect pe fonduri europene care cuprinde o nouă bază de agrement la Mărişel. Durata totală a proiectului este de trei ani şi prevede amenajarea a trei pârtii de schi la Mărişel şi a unui bob de vară la Feleacu", a adăugat Mureşan. Managerul pârtiei de schi aşteaptă zăpada pentru ca aceasta să poată fi deschisă. „Temperaturile trebuie să fie de minus două grade Celsius ca să se poată produce zăpada artificială, problema este că temperaturile vor creşte la 8-10 grade Celsius anul următor. Sperăm ca temperaturile să ţină cu noi ca să putem deschide pârtia de schi", a precizat Radu Mureşan. Pentru pârtiile de schi de la Mărişel care vor fi inaugurate anul viitor. La Mărişel a fost creat un lac de acumulare pentru a putea fi pompată apa necesară producerii zăpezii artificiale.

Pârtia de schi de la Băişoara a fost preluată din acest an de primăria din localitate. „Aşteptăm doar căderea zăpezii, ea dă tonul. Din păcate preluarea s-a făcut prea târziu, aşa că în acest an e puţin probabil să se mai facă alte investiţii", a declarat primărul Minodora Luca. Deschiderea pârtiei de la Dângău este incertă. „Se fac analize la instalaţii pentru o siguranţă mai bună a utilizatorilor. Deocamdată deschiderea pârtiei este incertă", a declarat managerul Adrian Moga.

Preţurile pentru o urcare pe pârtia existentă de la Mărişel sunt aceleaşi ca şi anul trecut. „Din păcate, nu am reuşit să ne mobilizăm să dotăm pârtia pentru acest sezon, însă din cel viitor cu siguranţă vom avea instalaţie de nocturnă şi tunuri de zăpadă. Preţurile vor fi, probabil, la fel ca în ultimii 2 ani, de 4 lei urcarea", a declarat Ioan Gabriel Pop, managerul de la pârtia din Mărişel.

Pregătirile pentru noul sezon de schi au început şi la Arieşeni, la pârtia de schi Vârtop. „Am început pregătirile, am pornit telescaunul şi am făcut nişte probe. La Arieşeni sunt trei pârtii de schi, două cu teleschi şi una cu telescaun", a declarat Adrian Varga, administratorul pârtiei. „O să deschidem pârtia în jurul datei de 21 decembrie, iar preţurile vor fi ca şi anul trecut", a declarat şi primarul localităţii Nucet, din judeţul Bihor, Costel Sârghie, care deţine pârtia de schi de la Arieşeni. Aici, anul trecut, preţurile pentru o urcare pe pârtiile de schi a variat între 3 şi 5 lei, pentru copii şi adulţi.

Comenteaza