Cum se pregătesc șoferii români de iarnă: își schimbă cauciucurile, cumpără racletă și lichid de parbriz

Cum se pregătesc șoferii români de iarnă: își schimbă cauciucurile, cumpără racletă și lichid de parbriz

50% dintre șoferii chestionați în cadrul unui sondaj au afirmat că utilizează un carburant special conceput pentru sezonul rece.

Schimbarea cauciucurilor este principala pregătire de iarnă a şoferilor români (95%), urmată de schimbarea lichidului de parbriz cu unul adaptat sezonului rece (95%) şi dotarea maşinii cu racletă şi perie pentru înlăturat zăpada (90%). Peste jumătate dintre şoferi verifică ştergătoarele (67%) şi starea bateriei (58%), arată un sondaj MOL România, unul dintre principalii jucători de pe piața combustibililor din România, cu sediul la Cluj.

Folosirea unui carburant adaptat pentru iarnă este, de asemenea, printre preocupările şoferilor român, 50% dintre ei afirmând că utilizează un carburant special conceput pentru sezonul rece.

„Schimbarea cauciucurilor de vară cu cele de iarnă este principalul demers pe care îl fac şoferii români atunci când îşi pregătesc autoturismul pentru iarnă. De asemenea, ei schimbă lichidul de parbriz cu unul special, care să reziste la temperaturi de îngheţ, şi au grijă să îşi doteze autoturismele cu diverse instrumente care i-ar putea ajuta în caz de zăpadă sau îngheţ: racletă, perie pentru zăpadă, lanţuri de iarnă sau cablu de tractare", precizează autorii sondajului.

Studiul arată că 98% dintre şoferii români consideră că pregătirea autoturismului pentru sezonul rece este un demers foarte important pe care nu îl neglijează, două treimi dintre ei (57%) afirmând că până la finalul lunii octombrie au grijă să îşi echipeze corespunzător autoturismele.

În continuarea studiului, întrebaţi care sunt obiectele de sezon care nu le lipsesc din maşină, majoritatea respondenţilor au indicat racleta (97%), lichidul de parbriz dejivrant (88%), peria pentru înlăturarea zăpezii (83%), dar şi lanţuri pentru roţi (37%) sau cabluri de tractare (33%). Aproximativ 60% au menţionat că achiziţionează aceste produse din benzinării. Studiul arată că, spre deosebire de anul trecut, a scăzut cu 10% numărul celor care declară că folosesc la fel de mult maşina iarna precum o fac în celelalte anotimpuri. Totuşi, majoritatea şoferilor (80%) continuă să conducă la fel de des iarna, precum o fac şi pe durata verii (spre deosebire de 90% anul trecut).

Sondajul a fost realizat online de MOL România în perioada octombrie 2021, pe un eşantion de peste 356 respondenţi, participanţi în programul de loialitate MOL MultiBonus.

Comenteaza