Cum se pregăteşte Clujul pentru tranziţia spre digital

Cum se pregăteşte Clujul pentru tranziţia spre digital

Până în ianuarie 2019, oraşele eu­ro­pene care au proiecte al că­ror scop este protejarea spaţiilor pu­blice sau care sunt gândite în do­me­niul digital, mediu sau inclu­ziune socială pot intra într-o competiţie pent­ru 100 de milioane de euro prin inter­me­diul Fondului European pentru Dez­voltare Regională 2014-2020.

În total, pachetul financiar se ridică la 372 de milioane de euro, în ultima tranşă acor­dată, în valoare de 92 de milioane de euro, fiind anunţate 22 de proiecte câştigă­toa­re din 22 de oraşe europene. Printre acestea se numără şi Clujul.

Care a fost însă ideea cu care Clujul a câş­tigat 4,4 milioane de euro pentru a finan­ţa un proiect cu o valoare de 5,6 milioane de euro?

„Clujul încearcă să facă faţă vulnera­bi­lităţii care vine odată cu apariţia noilor teh­nologii, lucru care se suprapune cu un ni­vel al emigrării crescut şi peste îmbătrânirea popu­laţiei“, se arată în informaţiile trans­mise de reprezentanţa din România a Comisiei Europene.

În acest context, proiectul Cluj Future Work are ca scop formarea unui ecosistem pentru locurile de muncă actuale şi viitoare. Astfel, obiectivele Cluj Future Work sunt de a facilita tranziţia spre tehnologia 4.0 prin punerea la dispoziţia celor care desfăşoară activităţi cu risc de dispariţie ca urmare a automatizării traininguri şi posibi­litatea de a dezvolta noi competenţe.

Mai departe, proiectul îşi propune inclu­de­rea categoriilor sociale excluse în piaţa for­ţei de muncă, dar şi o mai bună integrare a industriilor creative în viaţa de zi cu zi a oraşului. „Punctul comun al tuturor acestor ini­ţia­tive va fi un centru cultural care va fi dotat cu echipamente de ultimă generaţie“, se mai arată în documentul transmis de repre­zen­tan­ţa din România a Comisiei Europene. Din proiect fac parte 3 clustere, respectiv Aso­ciaţia Cluj IT, Cluster Mobilier Transil­van, Transylvania Creative Industries, dar şi Universitatea de Artă şi Design şi alţii.

Articolul integral AICI!

Comenteaza