Cum se va construi în Pipera Clujului

Cum se va construi în Pipera Clujului
De-a lungul arterei principale din Bună Ziua vor fi permise imobile cu funcţiuni mixte şi dotări. Reglementările sunt stabilite în noul Plan Urbanistic General.

Echipa care a lucrat la trasarea noilor reglementări de construire în oraş a introdus Bună Ziua în categoria zonelor care nu se mai pot repara „cum trebuie". Măsurile de corecţie aplicabile pentru parcelele neconstruite vizează însă modalitatea de amplasare a noilor construcţii şi tipurile de funcţiuni propuse.

În şedinţa de joi a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) a fost prezentat pentru consultare un proiect al unui beneficiar privat care vrea să construiască un nou ansamblu de locuinţe colective în Bună Ziua. Acesta ar avea şi spaţii comerciale, spaţii verzi şi dotări sportive, conform planşelor. O parte din teren este încadrată acum ca suprafaţă de centru de cartier, iar o alta figurează în Unitate Teritorială de Referinţă (UTR) V5, respectiv culoar de protecţie faţă de infrastructura tehnică, în acest caz o magistrală de gaz.

Proiectul prevede cinci imobile de câte şapte apartamente, cu parter, două etaje şi încă unul retras, dar şi o clădire de servicii, spaţii comerciale şi birouri înspre str. Bună Ziua. Partea din zona V5 ar trebui amenajată cu spaţii verzi, terenuri de tenis şi spaţii de joacă, potrivit arhitectului Cristian Rus. „Am încercat să îi cooptez pe vecinii care au terenuri în zonă, dar fără succes", a precizat Rus. Terenul vizat are 7.920 mp, din care 5.300 mp construibili, pe care ar urma să se realizeze 35 de apartamente, dotări pe 315 mp şi 45 de locuri de parcare. Pentru amenajarea spaţiilor din zona magistralei de gaz va fi nevoie de aprobarea societăţii Transgaz.

Arhitectul Adrian Iancu, membru al CTATU, a propus schimbarea încadrării, fiindcă parcelarea propusă nu intră în reglementările centrelor de cartier. „Aşa cum toate cartierele vechi au centre, şi Bună Ziua ar trebui să aibă. Dacă aşa a fost prevăzut, trebuie să ţinem cont de asta. E un cartier important şi în dezvoltare", a intervenit primarul Emil Boc. Totuşi, Bună Ziua, zonă asaltată de constructorii de locuinţe în anii de vârf imobiliar, are încă deficienţe de infrastructură şi servicii, cu toate că s-au dat o serie de avize pentru „centre de cartiere". UTR CC permite indici favorabili de construire, dar, teoretic, impune proprietarilor să construiască şi clădiri de interes public şi servicii pe terenurile astfel încadrate. Chiar în Bună Ziua au fost aprobate în ultimii ani proiecte de centr de cartier, dotările au rămas la stadiu de proiect, unele fiind amânate după căderea pieţei imobiliare.

„Există zone pe care noul PUG nu prea poate să le repare aşa cum trebuie, iar Bună Ziua e una dintre ele. Se prevede însă ca de-a lungul arterei principale să se realizeze dotări şi funcţiuni mixte în proporţie mare, iar în adâncime, pe partea din spate a parcelelor - locuinţe, individuale sau colective mici", a menţionat Eugen Pănescu, membru al CTATU şi arhitect din echipa noului PUG, încă neintrat în vigoare. Acesta a recomandat ca Planul Urbanistic Zonal întocmit pentru noul proiect să prindă şi alte parcele neconstruite în zonă.

„Nu se poate aproba un singur proiect cu un cârnat de construcţii. Regimul de înălţime propus mi se pare potrivit, dar pentru a se rezolva corect dezvoltarea în zonă este nevoie de colaborarea mai multor vecini", a spus Pănescu. „Parcela aceasta trebuie corelată cu celelalte şi făcută o proiecţie pe termen lung. Acum se poate face clădirea de la stradă, apoi s-ar putea realiza locuinţe individuale", a recomandat Iancu.

 

Comenteaza