Cum va evolua piața imobiliară locală în 2021. Creștere estimată de 5% la apartamente

Cum va evolua piața imobiliară locală în 2021. Creștere estimată de 5% la apartamente

Apartamentele și duplexurile vor fi cele mai căutate în România, iar cererea cea mai mare va veni din partea persoanelor aflate la prima achiziție, estimează experții imobiliari.

România este în prezent o piață echilibrată, cumpărătorii care achiziționează pentru prima dată fiind cei care conduc cererea generală, conform unui studiu al rețelei de agenții Re/MAX. Acest lucru este anticipat să continue pe tot parcursul acestui an. Apartamentele și duplexurile sunt proprietățile cele mai căutate și piața de lux a rămas constantă.

Familiile și cuplurile tinere de obicei alcătuiesc marea majoritate a cumpărătorilor în România. Prețul mediu de vânzare pentru casele unifamiliale, în 2020, a fost de 182.500 de euro în zonele urbane și 116.250 de euro în cele rurale. În comparație, prețul mediu de vânzare pentru casele unifamiliale în 2019 a fost de 175.000 de euro în zonele urbane și 90.000 de euro în cele rurale.

Pentru apartamente, prețul mediu de vânzare în 2020 a fost 67.250 de euro în zonele urbane și 45.000 de euro în zonele rurale. În 2019, prețul mediu de vânzare pentru apartamente a fost de 65.000 de euro în oraș și 42.500 de euro în zonele rurale. Prețul mediu în sectorul rezidențial se preconizează că va crește în România cu 5%. Adică un apartament care costa anul trecut 102.750 de euro va ajunge la finalul anului la 107.888 de euro.

Cum va evolua piața în Europa

Pe măsură ce Europa continuă să traverseze noile realități provocate de pandemie, piețele imobiliare
de pe continent dau semne de continuă creștere. Creșterea puternică a prețurilor în sectorul mediu spre înalt este anticipată în multe regiuni, ambele tipuri de cumpărători, cei care cumpără prima dată și cei care se mută frecvent, continuând puternic activitatea în piață.

Deficitul de stoc este probabil să continue, în special pentru apartamentele din centre urbane și pentru casele unifamiliale din ambele zone: rural și urban. Relocarea în zonele rurale a devenit un trend major în toată Europa în perioada COVID, jumătate dintre regiunile chestionate în cadrul studiului RE/MAX sugerând că mulți cumpărători vor să se mute în 2021, căutând proprietăți mai mari și mai mult spațiu pentru a găzdui birourile de acasă.

În timp ce unii vânzători în Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Polonia, România, Slovacia, Elveția au ezitat să-și listeze proprietățile datorită realităților economice și medicale generate de COVID-19, angajamentul pieței în restul țărilor chestionate rămâne constant. Din martie 2020, 30% dintre europeni au luat în considerare relocarea, iar 40% intrarea pe piața imobiliară în 2021 pentru a cumpăra sau a vinde.

Încrederea la nivel general este puternică, 62% dintre europeni fiind încrezători în forța pieței imobiliare locale în 2021. Studiul imobiliar european realizat de RE/MAX oferă o scurtă prezentare a pieței imobiliare europene și a evoluției actuale și viitoare a prețurilor pentru proprietățile rezidențiale aflate la vânzare și proprietățile aflate la închiriere. Toate datele reprezintă cifrele medii și aproximative, cifre provenite din date interne RE/MAX și date generale de piață pentru fiecare țară participantă la acest studiu. 

Comenteaza