Curentul electric, mai ieftin la bulgari și la unguri

Curentul electric, mai ieftin la bulgari și la unguri
Consumatorii casnici din Bulgaria și Ungaria plătesc preţuri finale la electricitate mai mici decât românii cu 23 şi cu 13%. În România acesta este de 13,2 eurocenţi pe Kwh, conform ultimelor date oficiale disponibile ale Eurostat.

Deputatul Andreea Paul spune că, în România, 32% din preţul final reprezintă costul resurselor, cea mai mare pondere, de 39%, fiind deţinută de costurile de reţea şi de 29% taxe şi impozite. În Bulgaria 60% din preţul final reprezintă costul resursei, 23% costurile de reţea şi 17% taxe şi impozite. În Ungaria 42% reprezintă costul resursei, 37% costurile de reţea, 21% taxe şi impozite.
 
„Merită analizate detaliat structura taxelor și a impozitelor plătite de către români pentru electricitate, dar și costurile de rețea atât de ridicate în România față de țările vecine. În acest sens am depus ieri o întrebare parlamentară către Ministerul Energiei”, a precizat Andreea Paul (foto).
 
Preţul final mediu în Uniunea Europeană (UE) pentru electricitatea destinată utilizatorilor casnici este de 21,05 eurocenţi. Cele mai mari preţuri finale din UE se înregistrează în Danemarca - 30,4 eurocenţi, Germania – 29,5 eurocenţi, Irlanda - 24,5 eurocenţi, Italia – 24,3 eurocenţi. La polul opus se situează Bulgaria - 9,6 eurocenţi, Ungaria – 11,5 eurocenţi, Lituania – 12,4 eurocenţi.

Comenteaza