Cursul valutar sare în aer. Cu cât cumperi un euro şi cu cât cresc ratele VIDEO

Cursul valutar sare în aer. Cu cât cumperi un euro şi cu cât cresc ratele VIDEO
Anul a debutat prost pentru români, mai ales pentru cei care au rate în euro la bănci. Şi asta pentru că moneda naţională a pierdut teren in favoarea monedei europene. Astfel daca aveţi credite în euro, plătiţi rate mai mari băncilor la început de 2014. Cursul valutar a sărit în aer în primele zilele ale anului: astăzi, un euro a trecut, la cotaţia oficială a Băncii Naţionale, de pragul psihologic de 4,5 lei. Asta înseamnă că, pentru o rată de 200 de euro, vom plăti băncii cu 30-40 de lei mai mult decât luna trecută.

4,501 lei este cursul euro anunţat astăzi de Banca Naţională. O paritate mai ridicată a fost anunţată de banca centrală pe 21 iunie 2013, când moneda europeană a fost cotată la 4,5209 lei. Cotaţia maximă a fost atinsă însă în 7 iunie 2013, 4,553 lei pentru un euro. La băncile comerciale, moneda europeană s-a vândut astăzi cu câţiva bani mai scump.

4,57 este cursul euro la bănci. Asta înseamnă că, dacă aveţi o rată de 200 de euro la bancă, luna trecută aţi plătit circa 880 de lei, iar luna aceasta, peste 910 lei.

Şi casele de schimb valutar au ţinut pasul cu scumpirea euro anunţată de Banca Naţională. Aici, euro a ajuns la cel mai mare curs din ultima perioadă. Cotaţia este astăzi 4,551 lei.

Specialiştii spun că paritatea leu-euro va oscila anul acesta între 4,35 şi 4,65 lei/euro. Ei consideră că principalul risc este revenirea turbulenţelor politice, având în vedere presiunile anului electoral.

 

Comenteaza