Avertisment de la Cluj. “Dacă intră coronavirusul în fermele mari, e dezastru”

Avertisment de la Cluj. “Dacă intră coronavirusul în fermele mari, e dezastru”

Pătrunderea coronavirusului în fermele mari, organizate profesionist ar reprezenta o mare problemă pentru agricultura României, consideră Dan Felea, managerul companiei agricole Dachim Turda.

Antreprenorul turdean manageriază grupul Dachim, înființat în 1999, focusat pe comerțul cu inputuri agricole, stocare pentru terți, cultura mare și producția de ulei bio și convențional, presat la rece, conform Agrointel. Acesta deține și o rețea de magazine de desfacere en detail. Echipa sa numără 60 de angajați, o fracție dintre aceștia fiind alocați fermei vegetale, de 2.000 ha.

“În agricultură toți știm că pierdem bani uneori, iar alteori câștigăm, dar eu aș dori ca lumea să conștientize că apariția unui caz de Covid-19 într-o fermă este o problemă majoră la care trebuie să se vină cu o soluție. Dacă o astfel de îmbolnăvire se întâmplă la o singură fermă, asta e, ghinion, dar dacă se întâmplă la 500 de ferme?

Dacă se întâmplă la ferme mari, organizate profesionist? Că până la urmă fermele mari țin majoritatea producției în țara asta. Trebuie găsit un răspuns privitor la procedura optimă de urmat, dacă apare un caz de Covid-19. Ce o să facem? Închidem tot, chiar dacă nu prea există legături între partea logistică și partea de fermă? Chiar dacă vom fi lăsați să lucrăm, cu cine lucrăm?

Dacă, într-un scenariu ipotetic, aș avea mai multe cazuri de îmbolnăviri simultane în rândul operatorilor de utilaje, nu o să pot găsi alții. Tractoriști cu care să-i substituim nu se găsesc pe piața muncii nici în vremuri normale, din cauza deficitului de forță de muncă, mai mult pe timp de criză.

Fiecare dintre tractoriștii noștri știe amplasamentul solelor, specificul solelor, cum să ajungă acolo. La fel, ce se întâmplă însă în scenariul în care mi se blochează inginerii? Am lansat în spațiul public toate aceste probleme care mă frământă, cu speranța că o să se poată identifica o soluție viabilă, poate dinspre autorități, dinspre noi, fermierii, sau poate unindu-ne forțele cu toții”.

Comenteaza