Damian, Terapia: O taxă impusă de stat duce la dispariţia medicamentelor ieftine de pe piaţă VIDEO

Damian, Terapia: O taxă impusă de stat duce la dispariţia medicamentelor ieftine de pe piaţă VIDEO
O nouă taxă impusă de stat producătorilor va duce la dispariţia medicamentelor ieftine de pe piaţă. Aceasta este concluzia celor care fabrică medicamentele şi care spun că taxa va avea un efect de bumerang şi nu va aduce mai mulţi bani la buget, aşa cum speră guvernul.

Potrivit noului sistem, orice creştere a consumului de medicamente peste plafonul aprobat de stat va fi suportată integral de producătorii de medicamente. De exemplu dacă statul alocă o sută de milioane de lei pentru consumul de medicamente compensate, dar farmaciile vând de 150 de milioane, producătorii trebuie să plătească o taxă pe diferenţa de 50 de milioane.

Producătorii de medicamente resping această taxă: "În momentul în care va trebui să plătim aceşti bani pe anumite medicamente, noi va trebui să le scoatem din fabricaţie, ele fiind înlocuite cu medicamente mai scumpe. Această taxă va avea efect de bumerang, poate se vor obţine nişte bani în 2011 şi 2012, dar în a doua jumătate a anului viitor eu garantez că vor dispărea nişte medicamente ieftine, care vor fi înlocuite cu altele mai scumpe", susţine Dragoş Damian, preşedintele Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice, care este şi directorul producătorului clujean de medicamente Terapia.

Producătorii străini de medicamente spun la rândul lor că nu pot achita taxa: "Industria de medicamente nu poate susţine taxa aprobată de către Guvernul României, care prevede ca diferenţa dintre bugetul alocat de autorităţi şi consumul de medicamente să fie suportată 100% de producătorii de medicamente anul trecut , de exemplu, a fost alocată o sumă pentru consumul de medicamente cu peste 1 miliard de lei mai mică decât necesarul real de medicamente", arată Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

(Reporter Mihai Hurezeanu

imagine Răzvan Ţupa)

Comenteaza