Damian, Terapia: rapoartele pozitive din industria farma nu se reflectă în atitudinea producătorilor de medicamente

Damian, Terapia: rapoartele pozitive din industria farma nu se reflectă în atitudinea producătorilor de medicamente
Rapoartele pozitive din industria farmaceutică, de creştere cu o treime în bani şi volum, nu se reflectă la nivelul producătorilor de medicamente, spune directorul Terapia SA Cluj, Dragoş Damian.

Aceasta, pentru că aceste creşteri sunt reprezentanta unui efect de bază în raport cu al patrulea trimestru din 2010, „perioadă în care s-a înregistrat o contracţie fenomenală, din cauza schimbării modalităţii de referenţiere a medicamentelor", spune Damian. Totodată, în trimestrul IV al anului trecut s-a manifestat „o tendinţă exagerată" a populaţiei, de a stoca medicamente, „de teama unor sincope de aprovizionare ca urmare a schimbării regimului de referenţiere. Nu e vorba de o creştere sustenabilă a cererii, ci de stocuri la nivelul consumatorilor, care se vor regăsi ulterior în diminuări ale cererii venite din partea lor".

Totodată, majorarea importantă ce apare în consumul spitalelor, atât în valoare cât şi volumm ar putea să pară un semn de revenire în aprovizionarea spitalelor. „Însă ultimele date instituţionale, neconfirmate, arată că acest consum a fost făcut în trimestrul IV peste sumele alocate, ceea ce generează noi arierate de peste 500 milioane de lei", potrivit lui Damian.

Comenteaza