Danezii se vor proprietari absoluți ai fabricii de chipsuri din Apahida

Danezii se vor proprietari absoluți ai fabricii de chipsuri din Apahida
Chipsurile fabricate la Cluj ajung până în Statele Unite | Foto: Sam Mills

Consiliul Concurenței din România (CCR) a început să analizeze tranzacția prin care grupul danez Givesco preia Sam Mills Business Investment (SMBI), liderul pieţei de morărit porumb din România.

Operaţiunea reprezintă o concentrare economică ce trebuie supusă controlului CCR, motivează instituția. În România, Givesco desfășoară activități de comercializare a produselor din mai multe domenii: patiserie, textile, creveți și furaje pentru pești, componente și ansamble hidraulice, componente auto.

SMBI este un grup cu sediul din Satu Mare care controlează mai multe companii, ce desfășoară activități comerciale în diverse sectoare, precum producția de carne de pui, nutrețuri pentru animale, apa îmbuteliată, paste fără gluten, făină de grâu și de porumb, tărâțe și bere.

În 2017, Givesco a intrat în acționariatul grupului SMBI, achiziționând jumătate dintre acțiuni. La Sam Mills SRL, care deține cealaltă jumătate din SMBI, apar ca asociați Ioan Arcadie Bercean (44,3%), R&B Trade (23,6%), NB&B Trade Invest (16,3%), Giorgio Riolfi (9,9%), Angela Bercean (5,85), conform portalului financiar Termene.ro.

SMBI a dezvoltat o gamă largă de produse fără gluten care se distribuie în 50 de ţări, potrivit platformei Retail FMCG. Cea mai mare cifră de afaceri din grup o are societatea Sam Mills Europe: 168 de milioane de lei în 2018, cu o pierdere de 93 de milioane, controlată de SMBI. 

Grupul Sam Mills cuprinde 10 firme: moară de porumb și de grâu; fabrică de paste făinoase; companie de distribuţie; companie de export; fabrică de furaje şi nutreţuri controlate pentru animale; companie de transport şi logistică; fabrică de ulei din germeni de porumb; companie specializată în creşterea, abatorizarea şi procesarea puilor; companie specializată în fabricarea produselor din carne de vită, porc şi pasăre; companie care fabrică produse speciale fără gluten.

Fabrica de tortilla chips Sam Mills creată pe fonduri europene la Apahida furnizează produse pentru zeci de mii de magazine din SUA. Investiția din zona industrială Nervia a societății Arpis s-a ridicat la 4 milioane de euro, linia de producție fiind realizată din fonduri europene, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.

VEZI: S-a întors roata: românii fac chipsuri pentru americani

Zona Apahidei este împânzită de agenți economici importanți din țară din străinătate, precum Rondocarton, Thiessen Krup, TNT, Van Wijk, Rehau, Terapia, Farmec, Rottaprint, Ulma Packaging, Pfeiffer Vacuum, Fencs Industries, Tirrena Scavi, Farmexpert, Emag, Willy & Comp, Romcatel, Bonas, AgroTransilvania, RMB, Cosm-Fan, ARL Strabag.

Comenteaza