Daniel Metz: „Viitorul muncii este sistemul hibrid”

Daniel Metz: „Viitorul muncii este sistemul hibrid”

Viitorul pieței muncii trebuie să găsească un echilibru între lucrul la birou și cel de acasă, susține Daniel Metz, președintele board-ului executiv al companiei informatice NTT DATA Cluj.

Fostul CEO al NTT DATA România a vorbit despre viitorul muncii și despre cum ar trebui să arate locul de muncă ideal pentru angajați, în cadrul podcastului 2Trust2Work.

Metz este de părere că rolul spațiului de birou se va transforma, odată cu schimbările aduse de pandemie generată de noul coronavirus.

„Sunt foarte multe companii care profită de acest trend, dat de pandemie, de home office, și și-au redus semnificativ suprafețele de birou, reușind să economisească costuri foarte mari. Au reușit să economisească un volum mare de costuri pentru că oamenii sunt acasă și nu mai lucrează de la birou.

Eu cred că rolul spațiului de birou se va transforma, la fel cum ne transformăm noi ca oameni. Pot să spun că piața s-a maturizat. Oamenii călătoresc, văd cum e în altă parte. Nu mai poți să vii să le oferi ceva ce nu mai corespunde standardului european”, a declarat președintele board-ului executiv al NTT DATA Cluj.

În ceea ce privește pandemia, Daniel Metz s-a arătat „mega încântat” să lucreze de acasă. „Au fost multe avantaje. Totuși, trebuie să ne gândim că noi suntem niște ființe sociale. Noi putem performa și ne simțim bine având alți oameni în preajmă. Cred că oamenii care nu vor mai veni la birou, la un momentat dat, vor avea un sentiment de singurătate.

Interacțiunea fizică este elementară pentru dezvoltarea și maturizarea noastră. Pentru anumuite joburi este important să ai echipa în preajmă. Momentan este bine cu lucrul acasă, dar nu cred că va fi bine pe termen lung și îndelungat, pentru că oamenii vor începe să resimtă efectele singurătății, efectele lipsei echipei sau a competiției”, a explicat fostul CEO al NTT DATA România.

Daniel Metz a mai spus că, în acest moment, toată lumea vorbește de modelul hibrid, iar el a preconizat asta chiar la începutul pandemiei. „Așa și va fi. Pentru noi, munca de acasă nu a venit ca ceva nou. Noi am intuit că dându-le oamenilor șansa să lucreze de acasă, le facem un bine. Timpul pierdut în trafic îl poate petrece cu familia. De aceea, consider că acest model hibrid, este un model al viitorului.

Angajații își vor dori să vină la birou și să experimenteze prezența celorlalți colegi. Vor mai fi importante și spațiile speciale pentru odihnă, sau cele de zonă de lucru concentrată, unde să lucreze foarte intens. Oamenii își vor dori să vină la firmă dacă acel spațiu este propice. Companiile trebuie să le asigure angajaților particularități ale home office-ului”, a conchis Metz.

Comenteaza