Reguli noi la plata cu cardul. Vezi ce se schimbă

Reguli noi la plata cu cardul. Vezi ce se schimbă

Clienții băncilor trebuie să știe că plata cu cardul va suferi modificări din 14 septembrie, conform prevederilor europene cu privire la standardele tehnice de reglementare pentru autentificarea strictă a clienților.

Pentru a garanta o siguranță mai mare consumatorilor la plata cu cardul, în regulamentul Uniunii Europene (UE) se precizează că pentru o autentificare strictă a clienților "este necesar să se impună caracteristici de securitate adecvate pentru elementele de autentificare strictă a clienților clasificate drept cunoștințe (ceva ce doar utilizatorul cunoaște)", conform FinZoom.

Acestea sunt lungimea sau complexitatea, pentru elementele clasificate drept posesie (ceva ce doar utilizatorul posedă), cum ar fi specificațiile algoritmilor, lungimea cheii și entropia informațională, precum și pentru dispozitivele și programele informatice care citesc elemente calificate drept inerentă (ceva ce utilizatorul este), cum ar fi specificațiile algoritmilor, caracteristicile senzorilor biometrici și de protecție a modelelor, în special pentru a atenua riscul că aceste elemente să fie citite, divulgate sau utilizate de persoane neautorizate.

Pe lângă clasicul model de verificare a unei tranzacții (parola 3-D Secure), este posibil că băncile să impună și alte metode de verificare: autorizare prin amprentă, facială, cuvinte sau cifre cunoscute de consumator. Până acum, ING Bank este singura bancă care a anunțat ce pași adiționali trebuie parcurși pentru validarea sau autorizarea plăților pe care le faci online și în magazine.

Pentru plățile online, pe lângă parola 3D Secure pe care o vei primi prin SMS la numărul tău de telefon, va trebui să introduci și un cod static format din ultimele patru cifre ale codului tău numeric personal (CNP), respectiv din ultimele patru caractere ale numărului de pașaport, dacă nu ai CNP.

În plus, la plata cu cardul lNG Bank, după fiecare cinci plăți contactless consecutive de sub 100 de lei/ 30 de euro, următoarea plată va trebui să fie autorizată prin codul PIN. În prezent, majoritatea băncilor verifică tranzacțiile prin transmiterea unui cod de șase cifre prin SMS pe telefonul consumatorului (3-D Secure), indiferent de suma tranzacției.

Comenteaza