De azi, scad facturile la curent, dar cresc la gaze

De azi, scad facturile la curent, dar cresc la gaze
De astăzi, 1 iulie, românii vor avea mai puțin de plătit la energie electrică, însă vor plăti mai mult la gaze, anunță Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Factura consumatorilor casnici la energie electrică va scădea, în medie, cu 2.6%, iar a celor industriali cu 4%, a anunțat Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) într-un comunicat citat de Agerpres. 

Tot de la 1 iulie, prețul gazelor va cunoaște o majorare de 2.5% pentru consumatorii casnici și de 1.5% pentru cei industriali, a mai anunțat ANRE. 

În urma introducerii în tarife a taxei pe stâlp, plătită de Hidroelectrica și Nuclearelectrica, prețul la energia electrică a înregistrat o creștere de 1,89%, care este însă compensată de scăderea prețului pe bursă, iar astfel, tarifele vor scădea, explică reprezentanții ANRE. 

De asemenea, scăderea tarifelor a fost influențată și de decizia ANRE de a scădea taxa de cogenerare de înaltă eficiență, care se plătește separat în factura la energie față de costul propriu-zis al electricității, mai scrie Agerpres. 'Luând în considerare toți factorii menționați mai sus, se estimează o reducere în medie a valorii facturilor consumatorilor casnici de 2,6%', spun oficialii ANRE în comunicat.

Majorarea tarifelor la gaze vine pe fondul creșterii importurilor la gaze, după cum explica săptămâna trecută Niculae Havrileț, directorul ANRE: 'Prudențial, am decis să creștem ponderea gazelor de import în luna iulie, având în vedere conflictul dintre Rusia și Ucraina, astfel că vom ajunge la un import de 10% din consum, în special pentru a depozita aceste gaze și a întări siguranța în aprovizionare. Acest lucru va însemna o scumpire de 1,5% pentru consumatorii industriali care plătesc prețuri reglementate și de 2,5% pentru consumatorii casnici', a precizat  el. 

Creșterea tarifelor la gaze se va aplica doar pentru gazele aduse din import; în cazul celor de producţie internă, preţul va rămâne neschimbat.

Comenteaza