De ce apar blocajele în construirea de autostrăzi. Părerea românilor

De ce apar blocajele în construirea de autostrăzi. Părerea românilor

O treime din români susțin că puterile străine blochează procesul de construire a autostrăzilor din țară, însă două treimi dintre ei resping această idee.  

35,4% dintre români sunt de acord cu afirmația ”construirea de autostrăzi în România este blocată de puteri străine care urmăresc să împiedice dezvoltarea țării”, în timp ce 58,2% își exprimă dezacordul, conform unui sondaj al INSCOP Reaserch și Verifield.

Respondenții cu educație medie sau primară, cei care nu utilizează rețele sociale sunt de acord într-o proporție mai mare decât media cu această afirmație, însă își exprimă dezacordul cu privire la acest lucru cu precădere bărbații, tinerii, cei cu educație superioară, cei cu un venit mai ridicat, angajații la privat.

Jumătate dintre români sunt de părere că țara noastră nu a fost încă admisă în spațiul Schengen deoarece unele state europene blochează aderarea României din motive economice, consemnează sondajul de opinie ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est”. 

35% dintre români cred că poluarea din țară este provocată mai ales de companii românești, iar 55,9%, mai ales de companii străine. Persoanele cu vârsta între 30 și 44 de ani, cei cu educație medie consideră într-o măsură mai mare că poluarea din România este provocată mai ales de companii străine.

”Această percepție a companiilor străine în mentalul colectiv, relevată și în cauzalitatea neîndeplinirii proiectelor de infrastructură, atribuită acelorași companii, preponderent în segmentul social din zona rurală cu studii primare respectiv medii, indică o insuficientă cunoaștere a cadrului legislativ, a funcționării administrațiilor locale și centrale și a rolului lor în demararea și implementarea proiectelor în cauză.

Acest element sociocultural se împletește cu lipsa stimei de sine (resimțită generalizat la nivel social) în comparație cu ceilalți cetățeni europeni. Rezolvarea acestor probleme de mediu, infrastructura și educația ar contribui atât la reducerea diferențelor socio economice în cadrul granițelor naționale, la creșterea stimei de sine naționale în context european și a scăderii preferințelor pentru soluțiile politice abrupte”, spune Dan Andronache, vicepreședinte True Story Project (TSP).

În opinia a 47,3% dintre cei intervievați, tăierile ilegale ale pădurilor din România sunt produse mai ales de companii străine. 45,8% consideră că tăierile sunt produse mai ales de companii românești și cetățeni români.

Persoanele cu vârsta peste 60 de ani, cei cu educație medie, locuitorii din mediul urban, cei cu un venit mai redus consideră într-o măsură mai mare decât restul populației că tăierile sunt produse mai ales de companii străine. Printre cei care susțin că tăierile sunt produse mai ales de companii românești se regăsesc cu precădere: persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cei cu un venit mai ridicat.

La întrebarea ”Din ce cauză credeți că România nu a fost încă admisă în Spațiul Schengen, zona de liberă circulație din Uniunea Europeană, fără controale la frontiere, deși majoritatea statelor europene sunt de acord cu aderarea țării noastre?” 43,5% din populație consideră că țara noastră nu a îndeplinit toate criteriile de aderare, iar 50,2% că unele state din UE blochează aderarea României din motive economice.

Datele au fost culese în perioada 1-12 martie, prin interviuri telefonice.  Volumul eșantionului a fost de 1.100 de persoane, reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95% la un grad de încredere de 95%.

Comenteaza