De ce întârzie noile clădiri de birouri ale Clujului

De ce întârzie noile clădiri de birouri ale Clujului
Proiectele demarate în acest an în reşedinţa de judeţ au termenele decalate, cu toate că imobiliarii susţin că piaţa locală se confruntă cu un deficit de spaţii pe acest segment.

Unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare anunţate în acest an, cel pregătit de fondul de investiţii New Europe Property Investments (NEPI) şi de omul de afaceri Ovidiu Şandor, nu a ajuns încă în şantier, cu toate că anunţul preluării terenului fostei fabrici Tricotaje Someşul a fost făcut în vară, termenul de începere a lucrărilor fiind estimat pentru această toamnă.

"Investitorii sunt pregătiţi să dea drumul şantierului oricând, dar lucrurile durează din punct de vedere administrativ mai mult decât am estimat", au explicat dezvoltatorii. Documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de construire a fost depusă, dar constructorul nu este încă selectat, iar anunţul se ca face în următoarele două săptămâni. "Vor fi implicate mai multe companii din domeniul construcţiilor, în faza acesta vorbim de constructorul structurii de rezistenţă", au specificat reprezentaţii investitorilor.

Cei doi parteneri au anunţat în vară că vor dezvolta un complex de birouri şi servicii de 52.000 mp pe terenul fostei fabrici Tricotaje Someşul. Investitorii care au preluat în acest an platforma fostei unităţi de producţie (achiziţionată în 2007 de Atrium Centers Management/ Dawnay, Day) au modificat proiectul de hotel, birouri şi mall şi pregătesc un complex de birouri şi spaţii destinate comerţului şi serviciilor: bănci, cafenele, terase, un restaurant de tip cantină care să deservească ansamblul, centru de conferinţe şi magazin alimentar. Construcţia va fi împărţită în trei faze, iar finalizarea lucrărilor la prima dintre ele, cu o suprafaţă închiriabilă de 19.000 mp, a fost estimată iniţial pentru prima parte a anului 2014.

Spo Invest, societate controlată de oamenii de afaceri clujeni Dorel Goia şi Horia Ciorcilă, a tatonat piaţa pentru pregătirea unui proiect de imobil pe Calea Dorobanţilor nr. 112. Procesul de autorizare a fost demarat, iar în noiembrie primăria municipiului a eliberat un certificat de urbanism pentru informarea privind elaborarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) şi construirea unui imobil de funcţiuni mixte, cu parking subteran. Conform primelor planuri conturate, clădirea urma să aibă patru etaje şi o suprafaţă construită de 1.400 mp.

"A fost scos certificatul de urbanism şi depusă documentaţia pentru Planul Urbanistic de Detaliu, dar ulterior aceasta a fost retrasă, fiindcă beneficiarii au renunţat deocamdată", au explicat responsabilii de proiect. Pe aceeaşi arteră sunt deja operaţionale câteva dintre cele mai mari clădiri cu destinaţia de birouri, cum ar fi Power Business Center, Cluj City Center, Olimpia Center şi Silver Center. Prin societatea Omniconstruct, Goia şi Ciorcilă au dezvoltat Maestro Business Center, una dintre cele mai mari clădiri de birouri din oraş, pe axa paralelă: Bd. 21 Decembrie, în apropiere de ceea ce anul viitor ar trebui să fie noul şantier al tandemului NEPI - Şandor.

În schimb, societatea băimăreană Drusal a dat drumul în toamnă lucrărilor pentru un complex cu funcţiuni mixte, tot pe Calea Dorobanţilor. Societatea de management şi reciclare a deşeurilor a primit în septembrie autorizaţia de construire pentru complexul de comerţ, servicii şi locuinţe ce are, conform proiectului, mai multe corpuri de clădiri, de la două la cinci etaje. Proiectul propus include două componente - rezidenţial şi birouri - cu parter comercial. Clădirea destinată locuinţelor include 90 de apartamente şi este proiectată pentru partea din spate a terenului, în vreme ce suprafaţa dinspre artera Calea Dorobanţilor este rezervată unui imobil de birouri de 2.860 mp.

Clădiri mici pentru companii la Cluj

Cu doar două clădiri de peste 10.000 mp şi niciun proiect de mari dimensiuni finalizat în acest an, Clujul are o ofertă destul de săracă pentru companiile care au nevoie de spaţii extinse la Cluj. Astfel, oraşul are un stoc de 81.000 mp de spaţii de clasele A şi B în clădirile funcţionale în oraş, potrivit unui raport al consultanţilor de la Coldwell Banker Transilvania. Oferta existentă este insuficientă, în condiţiile în care clasa A acoperă doar 20.000 mp, cu numai două imobile de birouri ale căror suprafeţe ajung la câte aproximativ 10.000 mp: Power şi Maestro. Cel mai mare proiect cu lucrări în desfăşurare este cel al Felinvest, de pe fosta platformă Feleacul.

 

Comenteaza