De ce nu e bine să îți amâni ratele în pandemie

De ce nu e bine să îți amâni ratele în pandemie

Amânarea plății cu nouă luni generează o creștere a ratei lunare cu până la 12% la creditele ipotecare, explică specialiștii financiari. 

Anul acesta 22.000 persoane și-au amânat ratele până acum în România, față de 558.000 în 2020. Sunt mai puține persoane acum din mai multe motive. În primul rând, conform legii, cei care aveau deja restanțe la credite nu au putut solicita suspendarea ratelor.

Nici cei care au suspendat deja în 2020, pe perioada maximă, de nouă luni. În al doilea rând, au fost consumatori care au înțeles care sunt riscurile amânării ratelor: că vor plăti mai mulți bani și rate mai mari după perioada de suspendare și au renunțat la această ”facilitate”, conform FinZoom.

"Dacă se amână nouă luni plata, rata la un credit de nevoi personale crește cu 6%, iar rata la un credit ipotecar, cu 12%, pe următorii cinci ani. De ce? Fiindcă mai ales pentru creditele aflate la începutul perioadei de rambursare, dobânda reprezintă 75% din rată, astfel că ajungi să plătești aproape trei rate în plus la un credit de nevoi personale și peste 6 rate în plus la un credit ipotecar", a explicat analistul financiar Irina Chițu.

Apoi, multe bănci au sunat proactiv propriii lor clienți, îmi special pe cei cărora li se încheia perioada de suspendare, iar acolo unde a fost nevoie, au oferit soluții de refinanțare, restructurare credit sau alte facilități.

Mai nou (regulamentul Băncii Naționale, din iulie 2020) creditele de consum pot fi refinantate pe perioade mai mari de cinci ani, iar băncile au oferte de refinanțare de până la 10 ani, pentru creditele de nevoi personale față garanții. Nu în ultimul rând, consumatorii au găsit soluții pentru creditele lor gratuit, prin intermediul unui conciliator de la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar.

Comenteaza