De ce se vând birourile de la Argos. “Suntem la limită și cu costurile, și cu profitul”

De ce se vând birourile de la Argos. “Suntem la limită și cu costurile, și cu profitul”

Dezvoltatorul complexului mixt Record Park, de pe locul fostei platforme industriale Argos, susține că la Cluj costurile de construcție au crescut cu până la 40%.  

Costurile de construcție cresc continuu din cauza scumpirii materialelor și a creșterii salariilor angajaților din domeniu, au susținut specialiștii imobiliari la întâlnirea organizată de MIPIM, cel mai mare târg imobiliar din lume, casa de avocatură NNDKP și consultantul imobiliar CBRE, conform Economica.net.

„Suntem la limită cu costurile, ca şi cu marginea de profit. Costurile de construcție au crescut cu 30-40 la sută”, explică Didier Balcaen, director general al Speedwell, companie care a scos la vânzare birourile din Record Park.

„Dezvoltarea imobiliară devine complicată. Terenurile se scumpesc, construcția se scumpește, dar chiriile au rămas aceleași de peste 10 ani și sunt stabile. Astfel apare presiune pe profitabilitatea dezvoltatorilor”, a menționat Geo Mărgescu, unul dintre fondatorii dezvoltatorului Forte Partners.

Creșterea chiriilor va depinde de costurile de construcție și de randamente. De aceea în Cluj-Napoca, un oraș secundar, potențialul creșterii este  mai mic decât în București, deși orașul a atras atenția investitorilor anul trecut.

„Piața e mereu mai rapidă decât legislația, plus că o clădire fără certificare verde nu se va închiria. GTC are active de retail de 800 de milioane de euro, 40% din portofoliu. La birouri, conceptul e altul, pregătim proiecte de 6 mp alocați depersoană”, spune Thomas Kurzmann, CEO al companiei GTC. Aceasta deși, în mod tradițional, dezvoltatorii alocau 10 mp/angajat.

Speedwell a mandatat compania Knight Frank România (KFR) să vândă clădirile de birouri și centrul sportiv, parte din proiectul mixt Record Park. Mandatul de vânzare include trei clădiri separate. Acestea sunt două clădiri de birouri (una nouă, de clasa A, alături de alta istorică, renovată) și o sală de sport cu piscină). 

În afară de centrul sportiv, funcțional din 2019, celelalte două clădiri sunt preconizate să fie livrate în a doua jumătatea a anului. Unitățile rezidențiale se vor livra simultan cu partea office, dar nu fac obiectul mandatului de vânzare. Spațiul de birouri rămas (2.500 mp) se va închiria până la livrare.

Centrul sportiv este închiriat de World Class (2.090 mp), clădirea istorică, de operatorul de restaurante Stradale și de operatorul de spații de coworking Stables, iar în clădirea nouă de birouri au venit MHP Consulting (5.349 mp) și Yardi (3.450 mp). Prima funcțiune din complex operabilă după dezafectarea fabricii de textile Argos o constituie baza sportivă cu piscină din incintă, administrată de rețeaua de fitness.

În 2016 fabrica a fost transferată din centru în zona industrială Clujana. Grupul de confecţii Jolidon a mutat utilajele şi personalul pentru a-şi centraliza activitatea şi a reduce costurile de producţie. Record Park este o investiție de 42 de milioane de euro derulată de Speedwell, companie înființată de Jan Demeyre și Didier Balcaen. Atât clădirea de birouri de clasa A, cât și cele două blocuri programate vor avea câte șapte etaje.

Comenteaza