De la artă la cafea. Bistrourile preiau Piaţa Unirii

De la artă la cafea. Bistrourile preiau Piaţa Unirii
Încă un local apare pe latura vestică, într-un fost gang medieval. Anul trecut, planurile vizau reîntoarcerea spaţiului la funcţiunea iniţială: zonă publică.

Spaţiul fostei galerii de artă din vecinătate, recent închis, a fost preluat tot pentru o cafenea, într-o zonă deja ocupată de mai multe de bistrouri, restaurante şi terase.

Vara trecută, fostul gang de acces medieval al imobilului din Piaţa Unirii nr. 16 s-a deschis temporar publicului pentru vernisajul unei expoziţii, prilej cu care au fost aduse lucrări de disertaţie realizate în cadrul cursurilor postuniversitare de specializare „Reabilitarea monumentelor istorice", sub tutela Facultăţii de Istorie şi Filozofie şi a Fundaţiei Transylvania Trust. Atunci, arhitecţii vorbeau despre intenţia proprietarilor de a reda spaţiul rolului său iniţial şi despre renunţarea la funcţiunea comercială.

Fostul gang, deţinut de Parohia Romano-Catolică Sf. Mihail, a funcţionat ca spaţiu de comerţ timp de zeci de ani, dar Filiala Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România (OART) a anunţat intenţia de a aduce expoziţii itinerante şi participarea la transformarea fostului magazin dinspre Piaţa Unirii în spaţiu public. Spaţiul urma să fie reamenajat şi transformat în punct de informare pentru turişti şi ocazional în zonă de expoziţii. Primele intervenţii au şi fost realizate. La interval de câteva luni însă intenţiile proprietarilor au fost reorientate.

„Planurile s-au schimbat, iar spaţiul a fost dat în chirie pentru un bistro. Acesta ar trebui să se deschidă peste puţin timp", au menţionat reprezentanţii parohiei. „A trebuit să întrerupem parteneriatul cu Biserica. Ar fi trebuit ca spaţiul din gang să fie unul de cultură, dar va primi alte întrebuinţări şi revine la funcţiunea comercială. Va fi un bistro, aşa că am pierdut acest spaţiu, care nu se va mai deschide ca gang către curte, ci rămâne ca locaţie comercială. Era ideal să putem folosi astfel de spaţii pentru a face şi curţile interioare mai atractive, dar tot e bine că nu rămâne locul neutilizat", a spus Szabolcs Guttmann, arhitect implicat în proiect şi preşedinte al OART.

De asemenea, parohia este beneficiară a unei autorizaţii de construire, eliberată de primărie în luna mai, pentru reabilitarea porţii şi a gangului de acces la construcţie de la nr. 15. Latura vestică a pieţei a atras deja mai mulţi operatori, iar alături de „veteranul" Diesel (cafenea, lounge, club), au apărut şi alte unităţi, ca Vertigo (bar şi club), Corso Bistro şi cafeneaua-braserie Toulouse, toate desfăşurând peste vară şi terase în stradă. De asemenea, în urmă cu câteva luni, spaţiul din Piaţa Unirii unde până de curând funcţiona o galerie de artă a fost contractat de un alt chiriaş care plănuieşte să schimbe funcţiunea. Spaţiul de 80 mp a fost preluat pentru o cafenea.

Planuri trecute: punct info şi expoziţii

„Ideea este ca acest gang să devină punct de informare pentru centrul istoric, după ce 100 de ani acolo au funcţionat magazine de tot felul. Mai trebuie nişte bănuţi, undeva la 50.000 de euro, pentru că mai sunt lucrări de făcut", explica Guttmann în urmă cu câteva luni.

Comenteaza