Debutul programului Prima Casă 2019 scumpeşte apartamentele la Cluj

Debutul programului Prima Casă 2019 scumpeşte apartamentele la Cluj

După ce 2019 a debutat cu o scădere, în ultimele două luni prețurile apartamentelor de vânzare au crescut din nou în Cluj-Napoca. Preţul mediu pe metru pătrat a ajuns la 1.534 euro în martie, o urcare de 66 de euro față de februarie. 

Cartierele cu cele mai mari creşteri de preţ

Cea mai mare creștere a prețurilor s-a înregistrat în cartierul Gruia. În luna martie prețul mediu este de 1.586 euro/mp, o creștere de 257 de euro/mp, comparativ cu luna februarie. Creșteri vizibile de preț s-au înregistrat și în cartierele Gheorgheni și Grigorescu. Astfel, în Gheorgheni prețul mediu de vânzare pentru apartamente în martie este de 1.760 euro/mp, o creștere de 120 de euro comparativ cu februarie.

În Grigorescu prețurile apartamentelor au crescut în martie cu 145 euro/mp, de la 1.331 euro/mp în februarie la 1.476 euro/mp în martie, arată o analiză a Blitz Imobiliare. Și în zona centrală a fost o creștere semnificativă a prețurilor de vânzare pentru apartamente, de la 1.738 de euro/mp în luna februarie, la 1.829 de euro/mp în luna martie.

"Clienții care își doresc să acceseze programul Prima Casă manifestă un interes crescut în această perioadă, deoarece s-au alocat fondurile guvernamentale. Februarie a fost o lună în care promitenții cumpărători au început să-și caute locuință mai activ ”, a declarat Darius Dascăl, Senior Broker.

Se caută apartamentele cu 2 camere 

În Gheorgheni prețurile pentru acest tip de imobile au urcat în martie de la 1.521 la 1.775 euro/mp, iar în Grigorescu creșterea a fost de la 1.221 la 1.522 euro/mp. În cartierul Zorilor s-a înregistrat o creștere de la 1.432 la 1.616 euro/mp.

”Cota de 5% taxă pe valoarea adăugată extinsă pe mai multe tranzacții a ajutat mult piața imobiliară. Impactul este unul pozitiv pentru segmentul rezidențiale în februarie, deoarece cumpărătorii care au beneficiat deja de cota redusă de TVA au început să își îndrepte privirea și spre construcții noi”, a explicat Bogdan Petrovai, Chief Sales Manager.

Evoluții mai temperate la periferie

Luna martie înregistrează și o scădere spectaculoasă de prețuri în cartierul Plopilor. În ianuarie prețul mediu a fost de 1.943 euro/mp. În luna martie, prețurile au scăzut vertiginos, ajungându-se la o medie de 1.630 euro/mp.

În ceea ce privește localitățile aflat la periferia Clujului, Baciu și Florești, prețurile au crescut ușor. În Florești, în martie, prețul este de 855 euro/mp, comparativ cu 807 euro/mp în februarie. În Baciu prețul mediu a crescut în martie de la 1.013 la 1.033 euro/mp.

Chiriile, pe un trend de creștere

În ceea ce privește prețul chiriilor, acestea au înregistrat o ușoară creștere. Prețul mediu în martie este de 460 de euro, în creștere de la 446 de euro în februarie.

Comenteaza