Decizie istorică. Se pot folosi denumirile lapte, unt, brânză și iaurt vegan

Decizie istorică. Se pot folosi denumirile lapte, unt, brânză și iaurt vegan

Instituțiile europene au respins Amendamentul 171, o reglementare alimentară ostilă mediului, considerată ca fiind un atac asupra sustenabilității de către aproape jumătate de million de consumatori care au semnat o petiție lansată de ProVeg Internațional. 

Demersurilor ProVeg s-au alăturat Greenpeace, WWF, Greta Thunberg și companii producătoare de alimente pe bază de plante precum Upfield, Oatly, Nestle, Alpro. Acestea s-au angajat în lupta împotriva cenzurii produselor alternative lactate pe bază de plante. De asemenea, mai multe organizații organizații internaționale au recomandat necesitatea de a trece la diete pe bază de plante.

"Ar fi absurd să se cenzureze produsele pe bază de plante și în același timp să li se spună consumatorilor să treacă la o dietă pe bază de plante. Imaginați-vă cenzurarea mașinilor electrice sau a hârtiei reciclate! Salutăm claritatea de viziune a UE manifestată în condiții de presiune imensă din partea unor interese nesăbuite asupra mediului", a declarat Jasmijn de Boo, vicepreședintele ProVeg International.

"Amendamentul 171 - proiectul legislativ avansat de către Comisia Agri a Parlamentului European (PE) care urmărea să impună noi restricții severe asupra alimentelor pe bază de plante - a fost astfel abandonat. Pactul Ecologic European și ghidul său de aplicare a sustenabilității alimentare "De la fermă la furculiță" reprezintă prioritățile climatice progresiste ale Europei.

Cu toate acestea, Amendamentul 171 a contrazis în mod direct obiectivele europene pentru sustenabilitate, facilitând un lobby irațional împotriva mediului din partea industriilor de carne și lactate", și-au motivat noua decizia Parlamentul European (PE), Comisia Europeană (CE) și Consiliul European. 

„Există un consens larg între autoritățile alimentare, de dietă și nutriție și organizațiile internaționale, din motive de sănătate și de mediu; alimentația noastră ar trebui să includă din ce în ce mai multe produse pe bază de plante și din ce în ce mai puține produse animale”, spun reprezentanții Confederației Consumatorilor și Utilizatorilor.

„Industria produselor pe bază de plante joacă un rol vital în sustenabilitatea mediului, sănătății umane și bunăstării animalelor, iar UE trebuie să-i susțină creșterea, nu să o oprească”, afirmă europarlamentarul Francisco Guerreiro.

PE, CE și Consiliul de Miniștri au început negocierile trialogului, care acoperă subiecte din cadrul Organizării Comune a Piețelor Produselor Agricole (OCP) la 21 aprilie. Negocierile legate de Politica Agricolă Comună și OCP au început în noiembrie 2020, amendamentul 171 fiind anunțat la scurt timp după angajamentul public de a reduce emisiile gazelor cu efect de seră cu 55% până în 2030.

Amendamentul nu a fost supus procesului normal de control public printr-o evaluare a impactului sau consultării deschise, ceea ce a determinat nemulțumirea din partea consumatorilor și a industriei produselor vegetale. Amendamentul ar fi afectat doar acest sector.

Amendamentul fost atacat de un grup extins și divers de părți interesate. Acum, UE refuză să susțină o politică anticoncurențială și imprudentă din punctul de vedere al mediului, care ar introduce o serie de noi restricții la alternativele lactate pe bază de plante (deja cea mai limitată categorie de alimente din UE).

„Decizia de a respinge amenadamentul este un câștig pentru industria alimentară de origine vegetală și pentru toți acei oameni care au semnat petiția și și-au manifestat sprijinul. Bătălia nu este câștigată. Dreptatea pentru consumatori și pentru planeta noastră se va realiza numai atunci când alimentele pe bază de plante primesc un tratament echitabil legal față de cele de origine animală”, a declarat Jeanette Fielding, Chief Corporate Affairs al producătorului Upfield.

Care erau implicațiile amendamentului 171:

· Folosirea pentru laptele vegetal a formatelor de ambalare cunoscute (cutia de carton) sau blocarea pachetelor de margarină pe bază de plante.
· Prezentările vizuale ale alimentelor pe bază de plante, dacă ar putea fi considerate că „evocă” sau „imită” lactatele - o imagine a unui vârtej lăptos pe un pachet de băutură de ovăz.
· Afirmațiile științifice care compară alimentele pe bază de plante cu produsele lactate - „jumătate din emisiile de carbon rezultate din producția untului din lapte”, în toate comunicăriile, inclusiv în mediile digitale și sociale.
· Informații esențiale despre alergeni - „nu conține lapte”
· Termeni descriptivi utili; „cremos”, „untos”, „utilizare ca smântână de gătit” sau „alternativă vegană la iaurt”

„Criza climatică este principala prioritate și nu va permite o politică anticoncurențială, imprudentă față de mediu, introducând o serie de noi restricții la alternativele vegetale la produsele lactate (deja cea mai restricționată categorie de alimente din UE). Amendamentul 171 ar fi creat un precedent periculos, dar Europa a trimis un mesaj clar lumii și a ales planeta în locul politicii”, spune Jasmijn de Boo.

ProVeg este o organizație internațională de conștientizare asupra alimentelor și care lucrează pentru a transforma sistemul alimentar global prin înlocuirea produselor convenționale de origine animală cu alternative vegetale și de cultură. Upfield (Olanda) este cel mai mare producător de creme tartinabile și brânzeturi pe bază de plante, cu 100 de mărci, având 15 fabrici în întreaga lume. 

Comenteaza