Declarația unică se depune la finanțe până în 16 iulie

Declarația unică se depune la finanțe până în 16 iulie

Termenul de depunere a declarației unice este 16 iulie, respectiv 30 de zile de la data producerii evenimentului în cazul persoanelor care încep o activitate în 2018 sau obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, anunță Administrația Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Declarația se poate transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță, astfel: pe site-ul www.anaf.ro, prin intermediul serviciului Spațiul Pivat Virtual, pe baza credențialelor sau cu certificat digital calificat; pe site-ul www.e-guvernare.ro, cu certificat digital calificat.

Au obligația depunerii declarației persoanele fizice care au realizat în 2017 venituri din activități independente în sistem real (PFA, întreprindere individuală, întreprindere familială, asociere fără personalitate juridică, profesie liberă, drepturi de proprietate intelectuală); venituri din închirieri; activități agricole, silvicultură și piscicultură în sistem real; din transferul titlurilor de valoare și operațiuni cu instrumente financiare, transferul aurului financiar; din străinătate.

De asemenea, trebuie să o depună persoanele fizice care vor realiza în 2018 venituri din activități independente în sistem real și la norma de venit (PFA, întreprindere individuală, întreprindere familială, asociere fără personalitate juridică, profesie liberă, drepturi de proprietate intelectuală); venituri din închirieri; din activități agricole, silvicultura și piscicultură în sistem real și la norma de venit; din transferul titlurilor de valoare și cu operațiuni cu instrumente financiare, transferul aurului financiar.

Declarația se depune și de persoanele fizice care nu realizează venituri, dar vor să achite contribuția de asigurări de sănătate. Pentru 2018 se acordă următoarele bonificații: 5% din obligațiile fiscale estimate dacă sunt achitate integral până la 15 decembrie 2018; 5% din obligațiile fiscale finale dacă sunt achitate integral până la 15 martie 2019 și dacă declarația unică se depune online până la 15 iulie 2018.

Pentru 2017, organul fiscal stabilește impozitul pe venit anual, contribuțiile sociale și comunică acestui contribuabil decizii de impunere sau regularizare prin care se stabilesc diferențele de plată, cu termen de plată în 60 de zile de la comunicare.

Pentru 2018, contribuabilul are obligația de a-și stabili impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate, prin intermediul declarației unice. Organul fiscal nu emite decizii de impunere, iar contribuabilul nu primește decizii de impunere pentru veniturile estimate pentru 2018.

Există un singur termen de plată a impozitului pe venit și contribuțiilor sociale pentru acest an: 15 martie 2019. Excepție: termenul de 15 decembrie 2018 în cazul în care contribuabilul vrea să beneficieze de bonificație.

Comenteaza