Deficit de birouri pentru multinaţionale la Cluj

Deficit de birouri pentru multinaţionale la Cluj
Piaţa are nevoie în următorii doi ani de minim 2,4 ha de spaţii doar pentru companiile deja stabilite în oraş, dar care au planuri de extindere, arată estimările dezvoltatorilor.

Un singur proiect de peste 10.000 mp este în acest moment cu şantier în derulare cu toate că o serie de proiecte de mari dimensiuni au fost promise pentru piaţa clujeană. Cele mai multe se află la faza „pe hârtii".

Dezvoltatorii celui mai mare proiect de birouri anunţat la Cluj pentru perioada următoare - cel care urmează să ocupe terenul fostei fabrici Tricotaje Someşul - şi-au făcut calculele pentru un necesar de până la 3 ha de spaţii, nevoia vizându-i exclusiv pe chiriaşii deja operaţionali pe piaţa locală. "În piaţa din Cluj, dacă ne referim doar la companiile existente, cu potenţial de extindere a afacerilor, va fi nevoie în următorii doi ani de 24.000 - 30.000 de spaţii de birouri, din categoria clasa A. La aceste cifre se adaugă şi noii veniţi, companiile care ar fi interesate să se instaleze la Cluj", arată reprezentanţii fondului de investiţii sud-african New Europe Property Investments (NEPI), asociaţi în noul proiect de pe Bd. 21 Decembrie 1989.

Amintim că NEPI şi omul de afaceri Ovidiu Şandor au anunţat în această vară că vor dezvolta un complex de birouri (ce va include şi serviciile necesare companiilor-chiriaşi) de 52.000 mp pe terenul fostei fabrici Tricotaje Someşul. Complexul de la Cluj va fi construit în trei faze, prima (cu o suprafaţă închiriabilă de 19.000 mp) urmând să fie inaugurată în trimestrul I din 2014. Deocamdată, noii proprietariu ai platformei au dat drumul licitaţiei în vederea alegerii constructorilor şi lucrează la proiect şi la documentaţiile necesare avizării. Aceştia susţin însă că deja au primit reacţii pozitive din partea potenţialilor chiriaşi care analizează Clujul pentru extindere, dar şi a jucătorilor din piaţa imobiliară locală.


Cel mai mare proiect de pe acest segment de piaţă unde proprietarii au lucrări în derulare este cel care va fi realizat pe altă fostă platformă industrială: Feleacul. Prima etapă a proiectului regândit pe fosta platformă a fabricii de dulciuri va fi predată în primul trimestru al anului viitor, potrivit investitorilor. Dezvoltatorii de la Felinvest au repornit în această primăvară şantierul conservat aproape doi ani, după ce au reconvertit parţial proiectul, transformând o parte din clădirile destinate locuinţelor în spaţii de birouri. Această primă fază presupune spaţii de 8.000 mp şi va fi dată în folosinţă în februarie-martie. În acest caz, având în vedere negocierile în derulare şi deficitul de astfel de spaţii de la Cluj, proprietarii mizează pe un grad de ocupare de 70% încă de anul viitor.


Al doilea corp de birouri va fi livrat în octombrie, potrivit planurilor anunţate, astfel încât proiectul va ajunge la 14.000 mp (componenta de birouri). "O multinaţională din IT, ce are o divizie în domeniul bazelor de date, trebuie acum să decidă între India şi Cluj pentru a-şi stabili un centru. Hotărârea este la compania-mamă şi se ia în funcţie de numeroase criterii: analize de piaţă, potenţial de angajaţi, dar şi posibilitatea de a găsi spaţii de birouri pentru sediu. Sunt foarte puţine spaţii de clasa A disponibile la Cluj, aşa că în acest moment dacă o multinaţională ce vrea peste 2.000 mp ajunge aici nu prea are opţiuni", a punctat Călin Buzoianu, director al Felinvest, dezvoltatorul proiectului de birouri de pe fosta platformă Feleacul.

Printre cele mai mari proiecte de birouri anunţate la Cluj se numără cele ale Iulius Group (încă în proces de autorizare - în zona complexului existent din Gheorgheni). "Axa birourilor", Calea Dorobanţilor, este în continuare interesantă pentru alţi dezvoltatori, printre care societatea Drusal, ce deţine un teren aici şi un proiect ce include o componentă rezidenţială şi una de birouri. În zona centrală, pe str. A. Iancu nr. 20, se află în lucru un ansamblu ce va include aceeaşi combinaţie funcţională: birouri şi apartamente.

Dezvoltatorii de la Fribourg Development, proprietarii terenului fostei fabrici Libertatea, au obţinut în această lună avizul de oportunitate pentru reconversia în centru tehnologic şi realizarea Planului Urbanistic Zonal. Începerea lucrărilor de construcţie este programată pentru primăvara anului viitor, iar etapa I a lucrările de reconversie, care se va întinde pe un an, vizează amenajarea de spaţii de 7.000 mp pentru birouri, dar şi amenajarea de zone publice şi presupune o investiţie de 8 milioane de euro, conform planurilor prezentate odată cu anunţarea conceptului. Complexul va ajunge, cu celelalte faze, la clădiri ce vor totaliza în jur de 35.000 mp de spaţii.

 

 

Etichete
Comenteaza