În primele 6 luni din 2020, Guvernul Orban a cheltuit mai mult decât a încasat. "Cum arată acum visteria țării"

În primele 6 luni din 2020, Guvernul Orban a cheltuit mai mult decât a încasat. "Cum arată acum visteria țării"

Experţii atenţionează că România este supusă unor şocuri economice de criza Covid-19. Ar trebui s[ ne așteptăm la concedieri, insolvenţe și falimentul unor companii.

Deficitul bugetar al ţării a depăşit 4% în primele şase luni ale anului, potrivit datelor raportate de Finanţe.

Guvernul Orban a cheltuit mai mult decât a încasat în prima jumătate de an, o arată deficitul bugetar de 45 miliarde lei, adică 4,17% din PIB. Şi vom intra în anul 2021 cu un deficit de două cifre dacă Guvernul va continua să fie generos în cheltuieli.

Dar bugetul statului în S1 arată mai bine decât erau aşteptările, spun unii specialişti.

Alţii cred că stăm bine doar pe hârtie. Veniturile au înregistrat o scădere de 1,6% faţă de anul trecut, în timp ce cheltuielile au crescut cu 13,56%.

Experţii atenţionează că România este supusă în continuare unor şocuri economice, care ar urma să fie traduse de criza Covid-19 în concedieri, intrarea în insolvenţă a multor firme sau falimentul acestora.

„Mai mult de jumătate din deficit, respectiv 23,04 miliarde de lei (2,13% din PIB), este generat de sumele lăsate în mediul economic prin facilităţile fiscale şi cheltuieli excepţionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19”, transmit reprezentanţii Finanţelor.

 „Probabil că vom ajunge la un deficit undeva la 9%, poate 10%. Dacă în Europa se va putea ţine sub control valul II al epidemiei, atunci inclusiv România va performa destul de bine. Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut pentru că au fost făcute aceste achiziţii de bunuri sanitare. Cheltuielile cu personalul au crescut prin faptul că Guvernul a plătit acel ajutor se şomaj tehnic. Avem în sectorul public majorări de salarii care se tot fac de la un an la altu”, explică analistul economic Dragoş Cabat. 
 

Chiar dacă financiar, contabil stăm binişor, în realitate lucrurile nu sunt chiar atât de bune. Pe de altă parte, în acest moment, le buget se iau în considerare doar declarările făcute de operatorii economici. Abia în 25 octombrie vom şti cu adevărat care sunt încasările bugetare. În 2020, nu existenţa unui deficit ne îngrijorează, ci faptul că acel deficit finanţează în continuare consumul. Dacă tot putem să avem un deficit şi dacă tot putem să luăm nişte împrumuturi, ar fi bine ca acele împrumuturi să fie utilizate în investiţii”, este de părere analistul economic Adrian Benţa. 
 

 

Etichete
Comenteaza