Dezastru economic la Câmpia Turzii. Vezi ce spun autorităţile despre închiderea combinatului Mechel VIDEO

Dezastru economic la Câmpia Turzii. Vezi ce spun autorităţile despre închiderea combinatului Mechel VIDEO
Dezastru economic la Câmpia Turzii. Combinatul Mechel este la un pas de desfiinţare, după mai bine de 90 de ani de existenţă. Aproape 800 de oameni vor rămâne pe drumuri, dintre cei 1.000 care mai rămăseseră în fabrică după valurile de concedieri din acest an. Conducerea companiei a anunţat astăzi că la Câmpia Turzii vor rămâne mai puţin de 240 de angajaţi, care vor fi coordonaţi de la Buzău. Sindicaliştii ameninţă cu acţiuni de protest şi îi cer prim-ministrului Victor Ponta să găsească o soluţie.

După trei valuri succesive de concedieri, prefectul judeţului Cluj a solicitat o întrevedere cu conducerea Mechel Câmpia Turzii pentru a vedea exact situaţia combinatului. După aproape două ore de discuţii, ceea ce trebuia să fie o şedinţă de informare s-a transformat într-un adevărat coşmar: reperezentanţii Mechel au anunţat că la combinat vor mai rămâne doar 238 de angajaţi din cei 1.000 care mai lucrează în prezent.

"Ei invocă faptul că piaţa în acest moment este în cădere liberă, faptul că a crescut preţul energiei electrice", spune prefectul Gheorghe Vuşcan. "Strategia lor era una mai veche: ei au exploatat aici o mare cantitate de fier vechi şi l-au transportat, au obţinut profituri importante şi acum, când s-au văzut cu sacii în căruţă, s-au gândit că poate ar fi mai bine să taie şi ce a fost pe aici".

Utilajele din fabrică vor rămâne în conservare. Deşi conducerea Mechel neagă, toată lumea vorbeşte de desfiinţarea combinatului.

"Acei 238 vor fi o secţie auxiliară a lui Ductil Buzău şi vor face produsele care sunt pe partea de zincate, fibre. Şi cam atât. Foarte puţin", spune liderul de sindicat Ioan Pascu. "Ceea ce am bănuit din păcate se întâmplă: după 93 de ani aici la Câmpia Turzii nu se va mai face producţie".

Concedierile de la Mechel vor afecta întreaga economie a zonei.

 "Lângă 10.000 de oameni care lucrau în fabrică mai erau încă 30.0000 de oameni care trăiau, a căror existenţă era asigurată de veniturile care le dădea fabrica", spune primarul din Câmpia Turzii, Ioan Hanga. "Acum, dacă respectăm regula şi lângă 238 trăiesc încă trei, uite că ajungem de la 40.000 de oameni care trăiau ajungem la câteva sute".

Sindicaliştii de la Mechel i-au trimis o scrisoare premierului Victor Ponta şi l-au invitat la Câmpia Turzii pentru încerca să găsească o soluţie, dar şi să verifice modul în care ruşii au respectat contractul de privatizare. Dacă nu se va renunţa la concedieri, oamenii sunt decişi să iasă în stradă.

Comenteaza