Dispar porcii din România? Sunt deja 237 de focare de pestă. Propunere de interzicere a creșterii lor în gospodării

Dispar porcii din România? Sunt deja 237 de focare de pestă. Propunere de interzicere a creșterii lor în gospodării

Pagubele care se prefigurează ca urmare a evoluției în România a virusului pestei porcine africane (PPA) sunt de până la câteva miliarde de euro, însă pot fi acoperite din bugetul Comisiei Europene, potrivit Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP).

Pagubele care se prefigurează ca urmare a evoluției în România a virusului pestei porcine africane (PPA) sunt de până la câteva miliarde de euro, însă pot fi acoperite din bugetul Comisiei Europene, potrivit Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP).

“Dacă se urmează modelele adoptate de țări precum Polonia, Germania sau Spania avem șanse să supraviețuim - nu să venim cu invenții noi care să fie respinse. Aceste programe sunt foarte costisitoare astăzi și România nu și le poate permite, dacă situația se agravează. Considerăm că deja situația de astăzi este destul de gravă, deoarece focarele se extind rapid!”

Ultimul raport al Oficiului International de Epizootii (OIE) arăta la 4 iulie 237 de focare de pestă porcină africană (boală ce nu afectează  animalul, nu și omul), identificate pe teritoriul țării noastre și numărul acestora continuă să crească. În piața cărnii activează în 9.500 de firme, cele mai multe în sectorul creșterii animalelor (5.777 în 2016). Producătorii de carne înregistrează cea mai mare parte din cifra de afaceri a sectorului agro-alimentar, iar creșterea animalelor a generat un business anual de 11,4 miliarde de lei.

“Din experiența Spaniei și a Portugaliei, am învățat un lucru - nu știm dacă avem putere financiară să aplicăm un asemenea program, dar cel puțin să îl propunem. Pentru binele sectorului de porc, aceste țări au cheltuit miliarde și nu au reușit, până când nu au interzis creșterea suinelor în gospodăria populației – măsură subvenționată. Polonia, în fața crizei PPA, a interzis creșterea suinelor, dar a subvenționat în locul lor achizițiile de bovine și ovine. Trebuie să alegem pe ce drum mergem, înainte de a intra în colaps!”

ACEBOP a prezentat guvernului opiniile specialiștilor care activează în zootehnie și industria cărnii și solicită ca în adoptarea noii legislații privind despăgubirile ce se cuvin propietarilor de pe întreg lanțul de producție suin să se țină cont în primul rând de pierderile uriașe pe care le suportă fermierii și falimentul celor care au credite.

Boală fără vaccin

“Este imperios necesar să se apeleze la legislația europeană în domeniu, care prevede anumite derogări, tocmai pentru a nu provoca pagube fără precedent la buget, falimentarea sectorului de creștere a porcinelor și crearea de piedici artificiale în cadrul comerțului intracomunitar și cu țările terțe.

În zonele în care se constată prezența virusului PPA, orice fermă nu mai poate să livreze carne de porc pe o perioadă foarte lungă de timp. Dar nu numai acea fermă este închisă, ci pe o rază mai mare sunt închise toate fermele, animalele sunt sacrificate, iar pagubele sunt enorme.

Nu există niciun vaccin, niciun tratament eficient, singura metodă de eradicare fiind depopularea completă a exploataţiilor infectate şi interzicerea mişcărilor de animale şi a produselor şi subproduselor provenite de la acestea. Totodată, aplicarea unor măsuri de control eficiente este deosebit de costisitoare, necesitând resurse umane, materiale şi financiare foarte mari.

Pe lângă costul ridicat al eradicarii bolii,  pierderile economice prin stoparea comerţului cu animale vii, carne și produse din porc ne vor afecta „pe o perioadă de 30 de ani”, conform experților Agenției Naționale Sanitare Veterinare (ANSVSA).

De obicei, societățile de asigurări acoperă perioadele de “întrerupere a afacerii” în zootehnie, în anumite cazuri – listă din care lipsesc bolile acoperite de la bugetul ANSVSA, respectiv bolile din lista Oficiului Internațional de Epizootii. În aceste cazuri, care includ și pesta porcină africană, toate pierderile sectorului de porc ar trebui acoperite prin bugetul ANSVSA și din fondul de urgență al Comisiei Europene (CE).

Legislația comunitară prevede anumite derogări pentru a nu provoca pagube fără precedent la buget, falimentarea sectorului de porc și crearea de piedici artificiale în cadrul comerțului intracomunitar și cu țările terțe.

ACEBOP recomandă utilizarea coridoarelor sigure către un abator autorizat pentru toți porcii sănătoși din afara focarului, strategie realizată de experții veterinari români. Aplicând aceste derogări pierderile în perioada de eradicare a PPA ar putea fi reduse considerabil.

ANSVSA a notificat focarul pestei porcine africane către structurile omoloage din cadrul CE. România are un efectiv de porcine de 4,4 milioane, potrivit Insti­tutului Naţional de Statistică. În perioada 2006-2017 efectivul a scăzut cu o treime.

Elemente de acțiune

  1. Eradicarea bolii, cu redobândirea statusului României de țară indemnă, cu toate drepturile comerciale din sectorul porcului.
  2. Despăgubirea reală a fermierilor pentru pagubele create de boală, în relație strânsă cu evitarea barierelor nejustificate în calea comerțului.
  3. Reconsiderarea derogărilor comunitare pe niveluri de risc, astfel încât, cu anumite acțiuni de micșorare a riscului de difuzare a bolii, societățile afectate să iși poată vinde o parte din producție și să nu încarce artificial bugetul României.

Modificări propuse

  • Despăgubirea reală a fermierului afectat direct, a unităților de abatorizare, transformare, depozitare și comercializare a cărnii, materialului seminal, produselor și subproduselor de porc
  • Despăgubirea unităților aflate în zona de protecție care au interdicții comerciale și reconsiderarea fermelor libere, din zona de supraveghere, care trebuie să comercializeze liber, sub supraveghere, porcii grași spre abatorul autorizat.
  • Acoperirea pierderilor de venit și a cheltuielilor directe din unitățile sectorului  suin – producție, reproducție, abatorizare, procesare, depozitare și comercializare - în care se aplică legislația veterinară comunitară de eradicare a bolii - perioade neproductive (neutralizare a cadavrelor, curățenie, dezinfecție, dezinsecție, vid sanitar) în care angajații lucrează, dar nu produc.

Sursa: ACEBOP

 

Comenteaza