Dificultăţi economice în estul Uniunii Europene. România, surpriza din regiune

Dificultăţi economice în estul Uniunii Europene. România, surpriza din regiune
| Foto: mediafax.ro

Războiul din Ucraina continuă să submineze creşterea economică în aripa estică a Uniunii Europene.

Economia Ungariei a crescut cu 0,2% în perioada aprilie-iunie, comparativ cu precedentele trei luni, potrivit unui sondaj Bloomberg realizat în rândul economiştilor, înaintea datelor programate să fie publicate miercuri, aceasta fiind prima creştere din al doilea trimestru al anului trecut. Economia Ungariei s-a contractat cu 1,4% în ritm anual.

Economia Poloniei, cea mai mare economie din regiune, s-a contractat probabil cu 2,3% în al doilea trimestru faţă de precedentele trei luni, a treia scădere neconsecutivă de anul trecut. Confruntându-se cu cea mai rapidă creştere a preţurilor din ultimii 25 de ani, economia Poloniei s-a contractat cu 0,3% în ritm anual, potrivit unui alt sondaj.

Impactul invaziei Rusiei a dus inflaţia la două cifre în cea mai gravă criză a costului vieţii din Europa din ultimele decenii şi a determinat băncile centrale să ia măsuri drastice prin creşterea ratelor dobânzilor. Acest lucru se traduce prin scăderea cheltuielilor din partea întreprinderilor şi a consumatorilor, ceea ce înăbuşă creşterea economică pentru majoritatea economiilor din Europa Centrală şi de Est.

Tendinţa este aceeaşi şi în Republica Cehă, unde inflaţia a scăzut în iunie la o singură cifră pentru prima dată în 16 luni, economia a crescut cu doar 0,1% faţă de trimestrul anterior.

România este o excepţie, cu progrese constante ale produsului intern brut de la pandemie încoace. Economia României va înregistra o creştere de 0,2% în T2 din 2023 şi de 2,5% faţă de anul precedent, potrivit estimărilor Bloomberg.

Banca Naţională a României a declarat că se aşteaptă la o "creştere moderată" atât în trimestrul al doilea, cât şi în trimestrul al treilea, menţinând avansul din acest an la niveluri "relativ scăzute".

În altă parte în regiune, Slovacia a înregistrat o creştere anuală de 1,5%, depăşind aşteptările, în timp ce Serbia a înregistrat o creştere mai mare decât se aştepta, de 1,7% faţă de anul precedent. Prognoza pentru Bulgaria, care îşi va publica datele miercuri dimineaţă, indică o creştere mai slabă, dar constantă.

Comenteaza