Din Arizona, în Mesopotamia. Celebra cafenea literară a devenit fast-food de curcani rotisați

Din Arizona, în Mesopotamia. Celebra cafenea literară a devenit fast-food de curcani rotisați
Localul de pe strada Universității își schimbă profilul pentru a șasea oară | Foto: Mesopotamia
Din Arizona, în Mesopotamia. Celebra cafenea literară a Clujului devine fast-food de curcani rotisați
Din Arizona, în Mesopotamia. Celebra cafenea literară a Clujului a devenit fast-food de curcani rotisați

Localul unde se întâlneau faimoșii scriitori Ana Blandiana, Augustin Buzura sau Dinu Flămând și unde s-au născut revistele Tribuna și Echinox s-a transformat la început de an într-o unitate cu profil oriental care vinde kebab de curcan.

“Am deschis prima locație Mesopotamia din Cluj-Napoca!!! Gustul curcanului rotisat, acum și în orașul tău. Ne găsești în zona centrală, Str. Universității nr. 3”, anunță proprietarii. La finele anului trecut, aceștia făceau angajări, cu specificația că locația menționată inițial trebuia să fie în unul dintre mall-urile Clujului.

“Pregătim echipa. Cauți un loc mai bun de muncă? Te așteptăm să lucrăm împreună la restaurantul Mesopotamia Cluj-Napoca. Cu sau fără experiență - oferim pregătirea necesară la locul de muncă. Ce căutăm: casier, ospătar, preparator, tăietor carne, ajutor bucătărie, pizzar, barman Meso's.

Ce oferim: salariu atractiv după aptitudini și rezultate, două mese pe zi, traininguri, bonusuri, posibilitatea de a avansa. Program: 2 zile lucrate / 2 zile pauză - pe programul de funcționare a mall-ului, doar full-time, peste 18 ani”.

În decembrie, Mesopotamia, lanț care promovează preparate din carne de curcan și de vițel, îndeosebi kebab și pizza, a deschis un fast-food similar la Satu Mare. Rețeaua acționează în România prin 27 de unități, amplasate în 13 județe ale țării.

Falimente în lanț pe Universității 3

Mai multe business-uri de alimentație publică încercate după închiderea Cafenelei Tineretului Arizona au falimentat în serie. Cafeneaua a fost numită așa în anii ’50 de către un elev pasionat de literatură, actualul profesor universitar Virgil Stanciu, căruia nu i s-a permis să intre în local, iar atunci a scris textul “Arizona interzisă”.

Local cu o tradiţie culturală de 50 de ani, Arizona a fost de-a lungul vremii cafeneaua unde se întâlneau scriitori, artiști și universitari celebri. Aici s-au născut revistele Tribuna, Echinox, iar Călin Nemeș și prietenii săi au ieșit în stradă în 1989, începând revoluția la Cluj.

În 2011 clădirea în care se află și fostul cinematograf Arta a fost retrocedată, intrând în posesia descendenții familiei lui David Sebestyen, unul dintre cei mai mari antreprenori ai Clujului, care i-a și schimbat destinația comercială.

Clădirea era evaluată atunci la 10 milioane de euro. Proprietarul cafenelei, Alexandru Crişan, spunea că nu îşi mai permite să o ţină din cauza costurilor prea mari şi a profitului mic, însă a sugerat viitorilor chiriași, care voiau să o transforme în restaurant, să păstreze numele care a intrat în istoria urbei.

Ulterior, acolo au funcționat o pizzerie, un restaurant unde nu se servea alcool, un bistro-club, afaceri care au durat cel mult un an din cauza chiriilor mari percepute prin agenția Bia Look Imobiliare, de 4.000-6.000 euro/lună, în timp ce prețul de vânzare se ridica la 850.000 de euro, conform Clujul Cultural.

Aici s-a mutat, de pe str. Victor Babeș, clubul Broadway, închis după doar cinci luni de funcționare, în 2016. În primăvara lui 2018, proprietarii restaurantului Divino, de la kilometrul zero al Clujului, și-au scos la vânzare afacerea pe site-urile OLX și Publi 24.

“Pentru a avea succes acolo, viitorul proprietar va trebui să revină la numele de Arizona și să se orienteze pe un profil de autoservire, să aibă meniul zilei. Acest tip de demers s-ar preta la specificul locului, iar acest tip de afacere merge bine în acest moment la Cluj”, Radu Adrian Mleșniță, director executiv al Clusterului Gusturi Transilvane.

Croco, resuscitată de Engels

O altă cafenea celebră din oraș, Croco, a renăscut sub un nou nume anul trecut, după ce proprietarii lanțului Engels Bistro au decis să investească în afacerea ce părea trecută definitiv în istorie odată cu transformarea spațiului în agenție bancară. Decorul a fost modificat radical, fiind unul modern, cu mobilier nou, însă există elemente care aduc aminte de istoria orașului.

Cafeneaua din Piața Lucian Blaga a fost înființată în 1960, odată cu Casa de Cultură a Studenților, însă în 2007 ea era închisă, administratorii săi motivându-și decizia cu încasările reduse pe care le genera, iar în locul ei a fost amenajată o agenție BCR. Transformarea localului în unitate bancară a generat o mișcare de protest, numită “Cafeneaua Croco – odihnească-se în pace: 1960-2007!”.

Printre personalitățile care i-au trecut pragul s-au numărat Horia Bădescu, Negoiţă Irimie, Aurel Rău, Aurel Ghurghianu, Ion Cristofor, Adrian Suciu, Ioan Buteanu, Tudor Ştefan, Flavia Teoc, Horia Muntenuș. După ce BCR a dezafectat agenția au fost amenajate un birou de presă al Festivalului Internațional de Film Transilvania, apoi o pizzerie, iar proprietarii au închis spațiul și l-au scos din nou la închiriat.

Comenteaza