Din iulie, românii plătesc mai mult la gaz

Din iulie, românii plătesc mai mult la gaz
De la 1 iulie, românilor le va creşte factura la gaz, a anunţat astăzi președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Pentru consumatorii casnici, preţul gazelor va fi majorat cu 2.5%, în timp ce consumatorii industriali vor plăti şi ei cu 1.5% mai mult, a anunţat Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, în cadrul Forumului Energetic Regional FOREN 2014.

'Prudențial, am decis să creștem ponderea gazelor de import în luna iulie, având în vedere conflictul dintre Rusia și Ucraina, astfel că vom ajunge la un import de 10% din consum, în special pentru a depozita aceste gaze și a întări siguranța în aprovizionare. Acest lucru va însemna o scumpire de 1,5% pentru consumatorii industriali care plătesc prețuri reglementate și de 2,5% pentru consumatorii casnici', a precizat el.

Majorarea tarifelor la gaze se va aplica doar pentru gazele aduse din import; în cazul celor de producţie internă, preţul va rămâne neschimbat.

'Calendarul de liberalizare prevedea, pentru tot anul, o scumpire de 10%, însă majorarea de preț pentru gazele livrate populației nu va fi mai mare de 7-8%', a adăugat Havrileț. Potrivit Agerpres, în calendarul de liberalizare a pieţei din 2012, era prevăzută o scumpire a preţului la gaze cu 3%, însă, datorită modificărilor condiţiilor din piaţă, aceasta va fi mai mică.

 

 

 

Comenteaza