Direcţia de Finanţe încearcă fără succes să încaseze taxele: cel mult o treime din datorii ajung în conturi

Direcţia de Finanţe încearcă fără succes să încaseze taxele: cel mult o treime din datorii ajung în conturi
Măsurile de executare silită ale Direcţiei Finanţelor Publice Cluj nu au succes, cel puţin aceasta reiese dintr-un raport al instituţiei: o treime dintre somaţii şi popriri sunt încasate.

 În ce priveşte sechestrele, situaţia e cea mai dramatică: din mai bine de 9,1 milioane de lei, instituţia a valorificat doar 174.000 de lei.

DGFP arată într-un raport că a emis somaţii în aproape 12.000 de cazuri, în sumă totală de aproape 73.000 de lei, dar a încasat, în schimb, somaţii în valoare de 20.400 de lei. Totodată, în ce priveşte popririle, este vorba de aproape 8.200 de cazuri, în sumă de 48,8 milioane de lei, dar a încasat 14,2 milioane. Mai mult, în ce priveşte cele 46 de sechestre înfiinţate, în valoare de 9,2 milioane de lei, instituţia a încasat doar 174.000 de lei.

"Încă e un procent destul de bun", spune directorul DGFP Cluj, Mihai Costin. "Popririle pe conturi se trimit la bănci, care sunt obligate să le onoreze. Dacă nu se încasează, înseamnă că pur şi simplu firmele respective nu au avut disponibilităţi băneşti", spune Costin. În ce priveşte bunurile sechestrate, vânzarea este foarte slabă, spune Costin. "Noi scoatem la vânzare bunurile sechestrate, dar din păcate se vând destul de greu, chiar dacă scădem din preţ", arată directorul DGFP, adăugând că, în general, prin executare silită se acumulează la bugetul de stat cel mult 12% din totalul încasărilor unei luni.

"Noi trimitem somaţii, dar dacă nu au de unde nu au cum să plătească. Alţii plătesc mai târziu, asta e. Ttrebuie să şi respire firmele", conchide Costin.

Comenteaza