Directorul Băncii Transilvania, mai bogat cu 2,3 milioane. 4 șefi și-au vândut din acțiuni

Directorul Băncii Transilvania, mai bogat cu 2,3 milioane. 4 șefi și-au vândut din acțiuni
Directorul general al băncii din Cluj a vândut pachetul cel mai consistent | Foto: BT

Omer Tetik, directorul general al Băncii Transilvania (BT) Cluj, a vândut pe piața de capital un pachet de 1 milion de acțiuni la societatea bancară, pentru suma de 2,36 milioane de lei. În ultima perioadă patru manageri ai BT au obținut bani din asemenea vânzări.   

Omer Tetik a informat Bursa de Valori Bucureşti (BVB), printr-un raport remis la finalul săptămânii trecute, că a înstrăinat în 6 septembrie trei pachete de acțiuni ale BT, de 914.000 de unități, 69.356 de unități și 16.644 de unități, toate la același preț, 2,36 lei/titlu.

Un alt oficial bancar, Leontin Toderici, președinte executiv al Bancpost, preluată de grupul financiar BT, vindea cu o zi înainte 700.000 de acțiuni la un preț ceva mai mic, de 2,35 lei. Pachetul tranzacționat la BVB de către Toderici este în valoare de 1,64 de milioane de lei.

În aceeași săptămână. George Răzvan Călinescu, director general adjunct şi director financiar în cadrul BT, a înstrăinat 400.000 de acţiuni ale societății bancare, pentru 0,93 milioane de lei, conform unui raport trimis BVB.

Vânzarea pachetului a avut loc la finele lunii august, prin şase tranzacţii derulate pe piaţa principală a BVB, la preţul unitar de 2,34 lei/unitatea. De asemenea, Tiberiu Moisa, director adjunct banking pentru IMM, a vândut 0,5 milioane de acțiuni cu 2,35 lei/unitatea, obținând astfel 1,17 milioane de lei.

Administratorii și angajații, fidelizați cu acțiuni

BT a anunțat în primăvară că oferă angajaților 25 milioane de acțiuni pentru fidelizare, primind unități cu titlu gratuit membrii consiliului de administrație, conducerii executive, directorii și directorii adjuncți din centrala băncii, directorii regionali, dealerii, alți membri ai personalului băncii și ai subsidiarelor.

Criteriile de selecție sunt rezultatele deosebite, implicarea în realizarea obiectivelor băncii, promovarea bunei comunicări, crearea unui climat de muncă adecvat. Banca a raportat, după primele şase luni ale anului, un profit net de 662 de milioane de lei.

Acesta este cu 33,6% peste cel obţinut în aceeaşi perioadă din 2017, în urma creşterii veniturilor operaţionale cu 13,5%, până la 1,42 miliarde de lei. Titlurile băncii clujene sunt cele mai lichide acţiuni de la BVB, valoarea de piaţă a societăţii fiind acum de 11,3 miliarde de lei.

Clujul este pe primul loc în topul bancar

BT a ajuns cel mai mare grup bancar din România, depăşind pentru prima dată BCR la finalul semestrului I din 2018. Grupul BT controla la finalul lunii iunie a acestui an active în valoare de 75,3 miliarde de lei, față de cele de 70 de miliarde ale grupului BCR.

Profitul net la nivel de grup era de 0,86 de miliarde de lei în cazul clujenilor, față de 0,69 de miliarde ale BCR, controlată de austriecii de la Erste. În cazul BT cifrele includ și rezultatele Bancpost, bancă preluată la finele anului trecut. Pe locul trei în topul național al activelor se situa BRD - Groupe Societe Generale.

Comenteaza