Discuții aprinse între Ministerul Muncii și sindicate. Cum vor fi protejați românii de noile scumpiri

Discuții aprinse între Ministerul Muncii și sindicate. Cum vor fi protejați românii de noile scumpiri

Consumatorul vulnerabil, mecanismul de stabilire a salariului minim şi îmbunătăţirea relaţiei angajat-angajator au fost temele abordate de Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale cu reprezentanţii confederaţiilor patronale şi sindicale.

În ceea ce priveşte protecţia consumatorului vulnerabil din sistemul energetic în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei, proiectul de act normativ discutat şi agreat cu confederaţiile sindicale şi patronale propune următoarele măsuri de protecţie socială: ajutorul pentru încălzirea locuinţei în perioada sezonului rece, suplimentul pentru energie şi interzicerea deconectării de la sursele de energie.

"Vom finaliza actul normativ pentru a proteja oamenii afectaţi de creşterile de preţuri, dar şi pentru a transpune directiva europeană care vizează exact sprijinirea categoriilor cel mai afectate. Partenerii sociali par să îşi fi dat acordul pe o formulă la care au contribuit şi pe care urmează să o prezint colegilor de cabinet", a declarat ministrul Muncii.

Cel de-al doilea subiect abordat a vizat mecanismul de calcul al salariului minim. Ministrul Muncii a solicitat partenerilor sociali să propună variante de lucru astfel încât să existe o formulă credibilă de parteneriat. "Ne vom respecta angajamentul luat la sfârşitul anului trecut, de a avea o serie de întâlniri la finalul cărora salariul minim pe economie să fie stabilit în mod predictibil şi în acord cu partenerii sociali. Vă invit să ne facem un calendar sistematic de întâlniri pentru că avem de reglementat împreună cadrul în care, pe o perioadă mai lungă de timp, de cel puţin 4 ani, să stabilim salariul minim pe economie", a transmis Raluca Turcan.

Un alt subiect care este în atenţia ministrului Muncii vizează îmbunătăţirea relaţiei angajat - angajator. În acest sens, demnitarul a rugat partenerii sociali să se gândească şi să propună soluţii pentru debirocratizarea relaţiei angajat - angajator, pentru creşterea ocupării în România şi pentru îmbunătăţirea pieţei muncii, în sensul creşterii competenţelor. "Sunt meserii care se practică la negru şi care pot fi scoase la suprafaţă? Pot fi simplificate procedurile dintre angajator si angajat? Îmi doresc să lucrăm împreună ca să îmbunătăţim relaţia angajat-angajator, astfel încât să creştem gradul de ocupare, să fidelizăm relaţia dintre angajaţi şi angajatori, să o simplificăm şi să găsim soluţii pentru creşterea competenţelor, pentru îmbunătăţirea calificărilor", a mai spus ministrul Muncii, Raluca Turcan

Comenteaza