Disponibilizarea angajaţilor de la Nokia se pune în mişcare: ITM şi AJOFM, notificate de concedieri

Disponibilizarea angajaţilor de la Nokia se pune în mişcare: ITM şi AJOFM, notificate de concedieri
Producătorul de telefoane mobile Nokia a notificat ieri Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) şi, în 4 octombrie, şi Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) asupra iminenţei disponibilizărilor colective de la fabrica din comuna clujeană Jucu.

"Am fost notificaţi ieri iar săptămâna viitoare ne vom întâlni cu colegii de la ITM ca să analizăm situaţia. Vom studia notificarea şi facem observaţii", spune şeful AJOFM Cluj, Daniel Don. Numărul angajaţilor disponibilizaţi este mai mare decât cel vehiculat iniţial: 1.956 persoane rămân fără loc de muncă în 31 decembrie şi şomeri în 31 ianuarie, când încetează raporturile de muncă. Cifra este semnificativ mai mare decât cea vehiculată până acum, conform căreia numărul angajaţilor de la fabrică număra aproximativ 2.000 de persoane în total, cu tot cu cei 800 de salariaţi ai două firme de leasing de personal.

"Sunt 1.956 persoane afectate direct, cei de la firmele de leasing de personal nu sunt în acest număr", a spus Don.

Şeful ITM Cluj, Emilian Roşca, spune că notificarea a fost înregistrată la instituţie în 4 octombrie, iar sindicatele au la dispoziţie zece zile pentru a formula o opinie, după care în alte zece zile compania va trebui să răspundă.

 

Nokia a decis să închidă fabrica de telefoane mobile Nokia din Jucu la sfârşitul acestui an şi să ofere trei salarii compensatorii, pentru 2.000 dintre cei aproximativ 2.200 de salariaţi. Restul de angajaţi provin de la firme de leasing de personal, şi riscă să nu beneficieze de aceste salarii compensatorii.

Aceasta nu este prima fabrică desfiinţată de Nokia, dar este singura care este închisă în cadrul strategiei globale anunţate săptămâna trecută de companie. În 2007 Nokia a închis o altă fabrică, în localitatea germană Bochum, pentru a se muta la Jucu. Atunci, sute dintre angajaţi ai fabricii din Germania au ieşit în stradă şi au protestat la decizia companiei.

 

 

Comenteaza