Doar 1 din 15 posturi vacante e pentru persoane cu facultate. Don: "tinerii să intre direct în piaţa muncii, facultatea e un şomaj pasiv"

Doar 1 din 15 posturi vacante e pentru persoane cu facultate. Don:
Şeful Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, le recomandă tinerilor să intre pe piaţa muncii imediat ce termină liceul. "Studiile superioare sunt un şomaj pasiv", explică el, după ce evidenţele arată că pentru persoane cu studii superioare procentul de joburi vacante este de sub 10% din total.

"Studiile superioare sunt un şomaj pasiv. Nu îmi găsesc ce-mi place, vreau să fac ceva mai bine, în speranţa că se modifică ceva în viitor, aşa că mă duc la facultate. Interesul pentru munca fizică a scăzut foarte mult în ultima vreme", explică el.

Don adaugă că foarte mulţi tineri care termină facultatea aleg ulterior o a doua facultate, sau un master, "deja sunt foarte multe cazuri", şi astfel intrarea pe piaţa muncii este amânată alţi câţiva ani. "Le recomand să intre pe piaţa muncii, direct, şi să urmeze paralel cu producţia o formă de învăţământ superior", spune el.

Conform ANOFM, la această oră dintre cele aproape 7.500 de joburi vacante la nivel naţional, doar 500 sunt pentru persoane cu studii superioare, adică doar unul din 15 posturi.

Etichete
Comenteaza