Foto Doi bucătari din Cluj pregătesc 30.000 de porții la Alba Iulia. Ce i-au gătit lui Iohannis

Doi bucătari din Cluj pregătesc 30.000 de porții la Alba Iulia. Ce i-au gătit lui Iohannis
Bucătarii români desfășoară un adevărat tur de forță cu ocazia Centenarului | Foto: ACEEA
Doi bucătari din Cluj pregătesc 30.000 de porții la Alba Iulia. Ce i-au gătit lui Iohannis
Doi bucătari din Cluj pregătesc 30.000 de porții la Alba Iulia. Ce i-au gătit lui Iohannis
Doi bucătari din Cluj pregătesc 30.000 de porții la Alba Iulia. Ce i-au gătit lui Iohannis
Doi bucătari din Cluj pregătesc 30.000 de porții la Alba Iulia. Ce i-au gătit lui Iohannis
Doi bucătari din Cluj pregătesc 30.000 de porții la Alba Iulia. Ce i-au gătit lui Iohannis
Doi bucătari din Cluj pregătesc 30.000 de porții la Alba Iulia. Ce i-au gătit lui Iohannis
Doi bucătari din Cluj pregătesc 30.000 de porții la Alba Iulia. Ce i-au gătit lui Iohannis
Doi bucătari din Cluj pregătesc 30.000 de porții la Alba Iulia. Ce i-au gătit lui Iohannis
Doi bucătari din Cluj pregătesc 30.000 de porții la Alba Iulia. Ce i-au gătit lui Iohannis
Doi bucătari din Cluj pregătesc 30.000 de porții la Alba Iulia. Ce i-au gătit lui Iohannis
Doi bucătari din Cluj pregătesc 30.000 de porții la Alba Iulia. Ce i-au gătit lui Iohannis
Doi bucătari din Cluj pregătesc 30.000 de porții la Alba Iulia. Ce i-au gătit lui Iohannis
Doi bucătari din Cluj pregătesc 30.000 de porții la Alba Iulia. Ce i-au gătit lui Iohannis
Doi bucătari din Cluj pregătesc 30.000 de porții la Alba Iulia. Ce i-au gătit lui Iohannis
Doi bucătari din Cluj pregătesc 30.000 de porții la Alba Iulia. Ce i-au gătit lui Iohannis
Doi bucătari din Cluj pregătesc 30.000 de porții la Alba Iulia. Ce i-au gătit lui Iohannis
Doi bucătari din Cluj pregătesc 30.000 de porții la Alba Iulia. Ce i-au gătit lui Iohannis
Doi bucătari din Cluj pregătesc 30.000 de porții la Alba Iulia. Ce i-au gătit lui Iohannis
Doi bucătari din Cluj pregătesc 30.000 de porții la Alba Iulia. Ce i-au gătit lui Iohannis
Doi bucătari din Cluj pregătesc 30.000 de porții la Alba Iulia. Ce i-au gătit lui Iohannis
Doi bucătari din Cluj pregătesc 30.000 de porții la Alba Iulia. Ce i-au gătit lui Iohannis
Doi bucătari din Cluj pregătesc 30.000 de porții la Alba Iulia. Ce i-au gătit lui Iohannis

Iulia Drăguț și Radu Zărnescu coordonează un colectiv de 100 de bucătari implicați în sărbătorirea Marii Uniri și în promovarea Regiunii Gastronomice Sibiu.

Cei doi maeștri gastronomi, originari din Cluj, au înființat la București organizațiile profesionale Asociația Culturală Euro Est Alternativ (ACEEA) și Euro-Toques România (ETR), prima fiind cea mai mare grupare de bucătari din țara noastră.

“Ne apropiem de cel mai important eveniment al anului, Centenarul Marii Uniri, 1918-2018. Cu acest prilej, pregătim un show culinar de excepție pentru publicul spectator care va cuprinde demonstrații de bucătărie tradițională, militară și ciobănească. Se vor găti 30.000 de porții de mâncare de către cei 100 de bucătari invitați. Ne vedem la Marea Unire a Bucătarilor, în cetatea Alba Carolina”, anunță Iulia Drăguț.

Demonstrație de forță culinară în fața președintelui

Președinții ACEEA și ETR au supervizat lansarea oficială a proiectului “Sibiu, Regiune Gastronomică Europeană 2019”, de la Clubul Diplomatic din București, în prezența președintelui României, Klaus Iohannis. Zeci de bucătari din Cluj, Sibiu, Iași, Timișoara, Brașov sau București s-au implicat.

Invitați de onoare au fost Daniela Cîmpean (președintele Consiliului Județean Sibiu), Astrid Fodor (primarul Sibiului), Gheorghe Roman (primarul Mediașului), Gheorghe Aldea (președintele Camerei de Comerț Sibiu), Ioan Bondrea (rectorul Universității Lucian Blaga Sibiu), Alin Chipăilă (președintele Asociației Județene de Turism Sibiu). La eveniment au participat reprezentanți ai Corpului Diplomatic acreditați la București, parlamentari, oameni de știință, personalități marcante ale societății românești.

Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană și ACEEA au pus în valoare produsul local sibian, prezentat în două versiuni: tradițional și modern. ACEEA a lansat proiectul Gastrocarpatica, dedicat promovării și menținerii tradițiilor culinare ciobănești din Marginimea Sibiului și care vine în sprijinul unor concepte de promovare a tradițiilor și valorilor locale, a identității culinare regionale. 

Și-au dat aportul bucătarii Sorin Berar, Marinel Dima, Adrian Lucian Șipoteanu, Romeo Lucian Smith, Gigi Fedeleș, Elena Pădurariu, Mihaela Ulman, Attila Fulop, Marian Popovici, Cornelia Toma, Florin Tarnău, Nicolae Niculae, Adrian Sișiu, Marius Rafa, Mihali Kovacs, David Ioan, Cristian Zamfir, Adrian Cojocaru, Ionuț Olănuță, Vasile Spînu, Emilian Vîrlescu, Christos Zervas, Marius Munteanu.

Au promovat România la Monaco

Echipa culinară națională formată din membrii organizațiilor Escoffier România, ACEEA și Euro-Toques a participat la Chefs World Summit, Monaco, eveniment organizat de către Grimaldi Forum. Delegația României a desfășurat activități la standul Escoffier International, cel mai important subiect al discuțiilor cu elitele culinare mondiale fiind promovarea proiectului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019.

ACEEA reprezintă cea mai mare organizație gastronomică din România. Aceasta a desfășurat primele competiții internaționale licențiate aici, fiind unica organizație care implementează astfel de manifestări profesionale în parteneriat cu World Association of Chefs Societies. ACEEA deține cel mai mare portofoliu de proiecte culinare din Europa de Est, activitățile sale fiind recunoscute în 80 de state de pe mapamond. 

Masters of Flames, departamentul său de show, a debutat în cadrul Campionatului Internațional de Gătit în Aer Liber. În cadrul diviziei sunt înscriși bucătari cu viteză de lucru ridicată, cunoscători al tradițiilor culinare românești și bucătăriei arhaice, ai tehnicilor de gătit outdoor, medaliați la concursuri internaționale. Ei participă la evenimente populare unde se solicită o cantitate mare de mâncare gătită într-un interval de timp limitat.

Gătesc la foc automat, la marile evenimente

Printre proiectele umanitare în care a fost implicată divizia se numără World Chefs Tour Against Hunger (Africa de Sud) – 2.000 de porții de mâncare pentru copii abandonați și infestați cu virusul HIV; Banica Fest (Serbia) - 2.000 de porții pentru oameni fără adăpost; Campionatul de Gătit (Republica Moldova) - 3.800 de porții pentru căminele de bătrâni; Festivalul Vlăsiei (Ilfov) - 9.000 de porții; Food for Live (Cluj) - mâncare pentru căminele de copii și bătrâni; Cupa Moldovei în Gastronomie (Iași) - mâncare pentru persoane fără adăpost; Stadionul Dan Păltinișanu (Timișoara) - mâncare pentru copii abandonați; Festivalul Pantelimon (Ilfov).

Euro-Toques este o organizație profesională internațională ce reprezintă elita maeștrilor bucătari din Europa și a proprietarilor de restaurante care respectă regimul de alimentație sănătoasă. Acesta grupează 4.500 de membri, doar profesioniști care activează în domeniul hotelier, restaurante cu tradiție, unități listate în Ghidul Michelin sau în alte societăți de alimentație publică.

Toți membrii trebuie să respecte Codul de Onoare al Bucătarului, care reprezintă Statutul Organizației emis de către Paul Bocuse în 1986. Aceasta menține și promovează patrimoniul culinar european. Sediul central este în Bruxelles, biroul permanent fiind în cadrul Parlamentului European şi al Comitetului Regiunilor Europene.

Direcția gastronomiei europene: împotriva abuzurilor alimentare

ETR este membră în organizația internațională începând din 2009, datorită lui Dumitru Burtea, președinte de onoare, care a militat ca România să fie cuprinsă în programul propus de Paul Bocuse și Pierre Romeyer. Cei doi au conştientizat riscurile presupuse de abuzurile alimentare și au înființat birouri naţionale, bucătari respingând standardizarea în domeniul alimentar și susţinând respectarea diversităţii.

Conceptul acestora era că gastronomia europeană trebuie să rămână un mozaic de gusturi şi culori cu scopul de a menţine pe deplin farmecul său. ETR are ca scop păstrarea și promovarea tradițiilor culinare din România.

Prezentările acesteia cuprind discursuri despre istoria gastronomiei, expunerea ingredientelor alimentere sănătoase, valorile nutriționale existente în alimente, proceduri termice de gătire, ingredientele nocive, demonstrații practice. Prezentările durează patru ore, iar la ele participă 2-4 bucătari profesioniști.

Comenteaza